Správy

Kontrola zistila vážne nedostatky v hospodárení n.o. Košice EHMK 2013!

Vážne nedostatky v hospodárení nezávislej organizácie Košice – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 za obdobie minulého roka zistila kontrola Útvaru hlavného kontrolóra mesta Košice.

Ilustračný obrázok k článku Kontrola zistila vážne nedostatky v hospodárení n.o. Košice EHMK 2013!
Zdroj: TASR

Podľa zistení „v niektorých prípadoch boli služby obstarané bez výberu dodávateľa, hoci cenou podliehali verejnému obstarávaniu“. Okrem iného v mnohých prípadoch z došlých faktúr nebol zrejmý rozsah poskytnutých služieb, ktorý by dokumentoval výšku fakturácie.

Sudzina nesúhlasí

Riaditeľ organizácie Ján Sudzina so správou o výsledkoch kontroly nesúhlasí a odmietol ju podpísať. Pripúšťa len formálne nedostatky, ktoré už boli napravené, a tvrdí, že v oblasti verejných obstarávaní bol dodržaný zákon.

Správu o výsledku kontroly organizácie, ktorú predložila hlavná kontrolórka mesta Hana Jakubíková, v pondelok (16.12.) prerokovalo a vzalo na vedomie Mestské zastupiteľstvo (MZ). „Účtovná jednotka eviduje v niektorých prípadoch pohľadávky, ktoré nie sú podložené žiadnym právnym nárokom, teda objednávkou, zmluvou či písomnou dohodou. Takto vykázané pohľadávky v účtovníctve sú neopodstatnené a tým je v aktívach vykázaný fiktívny majetok,“ píše sa v správe. Podľa kontroly výstupy z inventarizácie majetku a záväzkov, neboli spracované v súlade so zákonom o účtovníctve, keď neobsahovali zákonom stanovené údaje.

Nedostatky zistené kontrolou

„Právne služby sú poskytované dodávateľským spôsobom v zmysle zmlúv a hradené mesačným paušálom. Z fakturácie nie je zrejmý rozsah poskytnutých služieb. Zmluvy na poskytované služby boli uzatvorené bez výberového konania,“ konštatuje ďalej správa. Okrem zákona o verejnom obstarávaní uvádza kontrola tiež porušenie zákona o účtovníctve, keď v niektorých prípadoch účtovné doklady a k nim prislúchajúce zmluvy neboli preložené do štátneho jazyka.

Viacerí mestskí poslanci na základe kontroly vyjadrili kritiku hospodárenia organizácie Košice EHMK 2013. „Zabúdame na dôležitú vec, že európske peniaze sú pomerne prísne kontrolované a táto správa nášho kontrolóra nám dáva podnet na dosť veľké obavy, že sme si vyrobili ďalšiu nášľapnú mínu do ďalších rokov,“ uviedol Alfonz Halenár (nez.). Ďalší poslanec Jaroslav Hlinka (nez.) konštatoval, že organizácia, napriek všetkému pozitívnemu, čo urobila, má v pozadí závažné problémy v oblasti hospodárenia a ekonomiky.

Iba formálne nedostatky?

Riaditeľ Sudzina v reakcii kritizoval správu kontrolórov s tým, že „nedostatky sa týkali malého percenta celkovej činnosti, a veci, ktoré môžu byť interpretované ako formálne nedostatky sa javia ako zásadné zlyhanie“. Dodania služieb bez verejného obstarávania boli podľa neho v súlade so zákonom a nedostatky nezistili ani kontroly Ministerstva kultúry SR. „Na každú jednu službu, ktorá mohla podliehať verejnému obstarávaniu, sme mali stanovisko a názor buď právnikov alebo útvaru pre verejné obstarávanie. Zásadne odmietame, že by niektoré z týchto prípadov podliehali verejnému obstarávaniu, pretože buď mali charakter umeleckého výkonu, a tým pádom nepodliehali verejnému obstarávaniu, alebo boli zle vnímané kontrolórmi mesta,“ povedal.

Primátor Richard Raši (Smer-SD) k tomu dodal: „Niekto nehovorí pravdu. Buď jedna alebo druhá strana“. MZ doplnilo do plánu kontrolnej činnosti Útvaru hlavného kontrolóra na budúci polrok kontrolu objednávok, faktúr a hmotného majetku, ktoré ostali z projektov podaných organizáciou Košice EHMK 2013 za prvý polrok 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM