Správy

Koronavírus už aj v onkologickom ústave: V karanténe je 19 zdravotníkov

V onkologickom ústave v Košiciach musia riešiť personálne výpadky. Z pacientov je s ochorením COVID-19 hospitalizovaný iba jeden.

Ilustračný obrázok k článku Koronavírus už aj v onkologickom ústave: V karanténe je 19 zdravotníkov
Zdroj: TASR/AP

Vo Východoslovenskom onkologickom ústave (VOÚ) v Košiciach je aktuálne v karanténe 19 zamestnancov. Vzhľadom na obmedzený rozsah poskytovanej zdravotnej starostlivosti výpadok zamestnancov pre pandémiu nového koronavírusu v súčasnosti nemá zásadný vplyv na jeho prevádzku.

Za VOÚ to povedal Radoslav Grega. „Personál pociťuje pandemickú situáciu a jej dosah. Svoje povinnosti za prijatých epidemiologických opatrení zvláda. Nápor je zväčšený, keďže sa vyskytol nový koronavírus u časti personálu,“ povedal s tým, že otorinolaryngo­logické (ORL) oddelenie bolo z tohto dôvodu na istý čas úplne zatvorené.

„Onkologickí pacienti vnímajú pandemickú situáciu obzvlášť citlivo, s pochopiteľnými obavami,“ doplnil Grega. V súčasnosti je vo VOÚ hospitalizovaný jeden pacient s ochorením COVID-19.

Kyslíka majú dosť

Zásobovanie kyslíkom vo VOÚ je podľa Gregu zabezpečené bez obmedzení a potreby ústavu sú v tomto smere naplnené. Problém s výrazným poklesom tlaku medicinálneho kyslíka v rozvodnom systéme začala v uplynulých dňoch riešiť Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice.

Podľa nej ide o dôsledok vysokej spotreby kyslíka súvisiaci s nárastom počtu pacientov s ochorením COVID-19. Kyslíková stanica okrem UNLP zásobuje aj VOÚ.

Foto: ilustračné

Koronavírus v Košiciach

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM