Michal Lendel Krimi

Košičania, dávajte si bacha: Policajti zaznamenali nárast aktivity vreckárov!

V Košiciach strašia vreckári a vykrádači áut aj pred sviatkami. Mestská polícia (MsP) preto posilnila počty hliadok na rizikových miestach. Zlodeji sa však nezastavia pre ničím, a preto treba byť maximálne ostražitý a dávať si pozor na svoje veci.

Ilustračný obrázok k článku Košičania, dávajte si bacha: Policajti zaznamenali nárast aktivity vreckárov!
Zdroj: TASR

V predvianočnom období je na uliciach a vianočných trhoch zvýšený pohyb ľudí, ktorí svoju pozornosť upriamujú na nákupy vianočných darčekov alebo na sledovanie sprievodných kultúrnych podujatí, čím sa stávajú ľahkým terčom vreckárov.

Posilnenie hliadok

MsP v Košiciach zaznamenala nárast činnosti vreckárov v tomto predsviatočnom období. Ako nás informoval špecialista Odboru výkonu služby MsP Košice Roman Jabrik, mestská polícia zareagovala na tento jav zvýšením počtu hliadok, v rámci svojich kapacitných možností.

Svoje o vreckároch vie aj pani Mária (71), ktorá sa stala ich obeťou presne pred rokom. „Išla som ako stále vybrať si nejakú hotovosť do bankomatu a odtiaľ som chcela na nákup. Prešla som len pár metrov do obchodu a peniaze boli fuč,“ zaspomínala na nepríjemnú udalosť dôchodkyňa.

K prípadom takýchto krádeží dochádza prevažne na zastávkach pravidelnej hromadnej dopravy, na veľkých trhoviskách a v obchodných centrách, v mestskej zóne, hlavne v priestoroch, kde sa konajú atraktívne kultúrne a iné spoločenské podujatia. „Preto aj výkon služby MsP je v predvianočnom období zameraný do uvedených lokalít aj s využitím kamerového systému MsP, ktorý je účinným preventívnym nástrojom v prípade krádeží,“ uviedol Jabrik.

Pozor aj na autá!

V poslednom období rapídne pribúda aj počet vlámaní do motorových vozidiel, v ktorých ľudia nechávajú rôzne predmety ako tašky s notebookami, pracovné náradia, mobilné telefóny. Treba si uvedomiť, že aj obyčajná taška s osobnými dokladmi môže byť pre zlodeja lákadlom.

Takýto prípad ukradnutia vecí z auta zaznamenala štátna polícia aj z pondelka na utorok. "Doposiaľ neznámy páchateľ sa vlámal do dvoch motorových vozidiel na Rozvojovej ulici v Košiciach, odkiaľ odcudzil šesť motorových píl a elektrickú vŕtačku,“ uviedla hovorkyňa Krajského PZ v Košiciach Jana Mésarová. Poškodeným majiteľom spôsobil zlodej celkovú škodu 5 430 eur.

Odporúčania polície

Rady ako sa nestať obeťou vreckového zlodeja sú jednoduché, ale ako ukazuje prax, aj veľmi účinné. „Ľudia by nikdy nemali nosiť peňaženku, cennosti alebo osobné doklady na miestach, kde je k nim ľahký prístup, napríklad v zadných vreckách nohavíc, vonkajších vreckách búnd, kabátov, tašiek a kabeliek, taktiež aj v kapsičkách pripnutých na opaskoch, nákupných košíkoch a pod.,“ povedal Jabrik.

Pokiaľ vznikne v obchode, na ulici, v hromadnom dopravnom prostriedku alebo zastávke tlačenica, je potrebné mať svoje veci pod priamym fyzickým kontaktom a dohľadom, pretože veľakrát sú tlačenice umelo vyvolané práve skupinou vreckových zlodejov. „Nenechávať žiadne predmety a veci (ani poloprázdne igelitové tašky) v odstavených motorových vozidlách, lebo častokrát je spôsobená škoda na vozidle vyššia ako hodnota ukradnutej veci alebo predmetu,“ dodal.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM