Erik Bojničan Samospráva

Košičania, ešte nie je koniec: Ktoré električkové trate prejdú obnovou v druhej etape?

Poslanci mestského parlamentu rozhodli o tom, že električkové trate prejdú ďalšou etapou rekonštrukcie. Pozrite, ktorých presne sa to týka.

Ilustračný obrázok k článku Košičania, ešte nie je koniec: Ktoré električkové trate prejdú obnovou v druhej etape?
Zdroj: TASR

Električkové trate v Košiciach prejdú ďalšou etapou rekonštrukcie. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v pondelok (14.12.) schválilo za týmto účelom žiadosť o nenávratný finančný príspevok v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra v programovom období 2014 – 2020.

V druhej etape tieto úseky

Projekt stavby Modernizácia električkových tratí (MET) v Košiciach – druhá etapa zahŕňa úseky Veľký Cintorín – križovatka VSS, križovatka VSS – Barca, kruhový objazd Moldavská – Alejová – križovatka VSS, križovatka VSS – Važecká/Nad jazerom. Ide o vybrané električkové trate, súvisiace križovatky a obratiská.

Predpokladané celkové výdavky na stavebné práce na projekt MET sú v sume 105,8 milióna eur s DPH. Spolufinancovanie projektu zo strany mesta bude 5 %.

Ďalšia etapa nadväzuje na v tomto roku dokončenú rekonštrukciu električkových tratí v rámci projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) Námestie Maratónu Mieru – Staničné námestie a Modernizáciu električkových uzlov (MEU) z rozsahu MET. Oba boli financované najmä z fondov EÚ.

Kompletizovanie rekonštrukcie

Výsledkom ďalšej fázy by podľa primátora Richarda Rašiho malo byť kompletizovanie rekonštrukcie električkových tratí v meste. „Výhodou tejto časti je, že nie sme v časovom strese, ako to bolo v minulosti, keď sme museli vyčerpať všetko naraz a preto vznikol dopravný chaos. Teraz môžeme ísť po líniách, tak, ako bude výzva robená, máme na to šesť rokov, aby sme to celé zrealizovali,“ povedal Raši poslancom.

Mesto má podľa neho možnosť čerpať finančné prostriedky v novom programovom období na to, na čo by muselo v budúcnosti používať vlastné zdroje. „Sú to peniaze s 5-percentným kofinancovaním, sú to najlacnejšie peniaze, aké môže mesto získať,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM