Lenka Fedorová Správy

Košičania, môže k vám zavítať nečakaná návšteva: S takýmito otázkami vám možno zaklope na dvere...

Aj k vám môže prísť nečakaná návšteva. Košice sú totiž na zozname lokalít, v ktorých sa od 21. apríla 2016 uskutočňuje takéto zisťovanie. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Košičania, môže k vám zavítať nečakaná návšteva: S takýmito otázkami vám možno zaklope na dvere...
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Štatistický úrad Slovenskej republiky v súlade s projektom Európskej únie realizuje v roku 2016 „Zisťovanie o využívaní informačných a komunikačných technológií (IKT) v domácnostiach a u jednotlivcov“.

Cieľom tohto štatistického zisťovania je zistiť úroveň vybavenosti domácností IKT technológiami a zároveň zistiť úroveň znalostí a zručností obyvateľstva a schopnosť využitia týchto technológií. Výsledky zo zisťovania IKT budú slúžiť na posúdenia vývoja v oblasti IKT na Slovensku, ale aj pri medzinárodnom porovnávaní.

„Ministerstvá a štátne organizácie môžu v rámci svojej pôsobnosti zhromažďovať údaje a vykonávať štatistické zisťovania aj mimo programu štátnych štatistických zisťovaní,“ uvádza sa v § 11, odseku 2 zákona č.540/2001 Z.z. o štátnej štatistike.

„Na Slovensku bolo do zisťovania v roku 2016 vybraných viac ako 500 obcí, medzi nimi sú aj Košice. Do zisťovania je zaradených 4690 domácností,“ uvádza oficiálne oznámenie o plánovanom prieskume.

Ako uvádza web Štatistického úradu, k hlavným témam zisťovania v referenčnom roku 2016 podľa príslušného nariadenia komisie EÚ bude patriť prístup k vybraným informačno-komunikačným technológiám v domácnostiach, využívanie internetu jednotlivcami, elektronický úrad – kontakt s verejnými inštitúciami cez webové stránky, elektronický obchod – druhy tovarov a služieb zakúpených alebo objednávaných cez internet pre osobnú potrebu jednotlivcami, znalosti a zručnosti v oblasti IKT, ochrana osobných a dôverných údajov na internete a sociálno-demografické charakteristiky.

Zisťovanie sa uskutoční od 21. apríla 2016 do 31. mája 2016. V tomto období navštívi vybrané domácnosti pracovník ŠU SR poverený funkciou opytovateľa, ktorý je povinný sa v domácnosti preukázať osobitným poverením.

Ako sa v oznámení uvádza, všetky informácie a názory, ktoré v rámci zisťovania domácnosti poskytnú, sú chránené, nezverejňujú sa a slúžia výlučne pre potreby štátnej štatistiky.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Štatistický úrad Slovenskej republiky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM