Lukáš Zavacký Správy

Košičania, niečo zadarmo: Skontrolujte si kvalitu vody v studni v tomto termíne!

Hovorí sa, že v dnešnej dobe nie je nič zadarmo. A predsa je! V rámci Svetového dňa vody si obyvatelia Košíc a regiónu môžu bezplatne skontrolovať vodu zo studní.

Ilustračný obrázok k článku Košičania, niečo zadarmo: Skontrolujte si kvalitu vody v studni v tomto termíne!
Zdroj: TASR

Analýza vody sa bude konkrétne zameriavať na obsah dusičnanov. Ľudia sa môžu zúčastniť tejto aktivity 22. marca. Organizuje ju Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) v Košiciach.

„Od 08.00 h do 14.00 h ju môžu ľudia priniesť do zákazníckych centier v 12 mestách. Výsledok sa dozvedia priamo na mieste,“ uviedla vedúca chemicko-technologických činností VVS, Nataša Riganová.

Každoročne sa im potvrdzujú lokality, v ktorých je vysoko zdravotne nevyhovujúca voda. Najhoršie sú na tom okresy Trebišov, Vranov nad Topľou, Košice, Michalovce a Prešov.

V súvislosti so Svetovým dňom vody chce VVS apelovať na ľudí, aby sa pripájali na verejný vodovod a kanalizáciu. „V zákone je povinnosť napojiť sa na kanalizáciu. Nevieme nejakým spôsobom týchto ľudí donútiť, aby sa napojili,“ tvrdí generálny riaditeľ VVS Košice, Stanislav Hreha, s tým, že rovnako je to i v prípade vodovodu.

Dochádza však aj k takým situáciám, že ľudia sa na kanalizáciu napájajú nelegálne. Doposiaľ spomenutá spoločnosť zistila 6089 nehnuteľností, ktoré sú napojené na vodovod, avšak nie na kanalizáciu. Z toho 1304 je len v Košiciach.

„V roku 2015 VVS uložila 176 majiteľom nehnuteľností pokuty spolu vo výške 41.812 eur za nelegálne napojenie na kanalizáciu. V roku 2014 to bolo 396 prípadov,“ priblížil S. Hreha.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM