Veronika Hunyadiová Správy

Košičania, parkovanie na chodníkoch je oddnes ZAKÁZANÉ! Aká pokuta vám hrozí?

Parlament dal samosprávam iba pár mesiacov na to, aby sa pripravili na rozsiahlu zmenu v parkovaní. Ako sa k tomu postavili Košice?

Ilustračný obrázok k článku Košičania, parkovanie na chodníkoch je oddnes ZAKÁZANÉ! Aká pokuta vám hrozí?
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes, 1. marca 2022, začala platiť novela zákona o cestnej premávke, ktorá skomplikuje život vodičom aj samosprávam. Týka sa parkovania na chodníku. Od marca už vodiči nemôžu auto na chodníku vôbec odstaviť, a to ani vtedy, ak nechajú voľný 1,5 metra. Zaparkovať na chodníku je možné iba v prípade, že to povoľuje dopravná značka.

Málo času

Parlament dal na takúto rozsiahlu a zásadnú zmenu len tri mesiace. Samosprávy sa tak dostali pod tlak a najmä veľké mestá sa na novelu nestihli pripraviť. To je aj prípad Košíc, ktoré majú hustú sídliskovú zástavbu a na mnohých miestach je parkovanie na chodníku jedinou možnosťou.

„Sme za systematické riešenie problémov parkovania v slovenských mestách. Žiaľ aktuálne platná právna úprava zakazujúca parkovanie na chodníkoch nie je riešením, keďže samosprávy na jej zavedenie do praxe dostali len niekoľko týždňov a ešte k tomu v zimnom období, keď nie je možné realizovať stavebné práce,“ uviedlo pre kosice.dnes24.sk mesto Košice.

Príde k zmena?

Vyzerá to ale tak, že ešte príde k úprave zákona, alebo k vymedzeniu prechodného obdobia. Aktuálne je v parlamente novela, ktorá zákaz parkovania na chodníkoch odloží približne na rok. To by malo dať čas samosprávam na prijatie riešení. Novela však nezačne platiť skôr ako v apríli.

„Súhlasíme so zdôvodnením navrhovateľov novely zákona, že nimi navrhovaná zmena umožní samosprávam v husto zastavaných lokalitách získať čas na vyriešenie tohto problému. Predíde sa tak viacerým problémom, ktoré by nastali v mnohých slovenských mestách,“ dodalo mesto.

Hrozia pokuty

Zisťovali sme, ako bude pri porušení tohto zákazu postupovať mestská polícia. „Príslušníci Mestskej polície (MsP) sú vždy povinní postupovať na základe platných a účinných všeobecne záväzných právnych predpisov. Každý zistený priestupok budú, rovnako ako doteraz, aj v týchto dňoch riešiť zákonným spôsobom vrátane priestupkov na úseku bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky,“ uviedol náčelník MsP Slavomír Pavelčák.

Podľa zákona je možné za priestupok týkajúci sa nedovoleného parkovania na chodníku uložiť pokutu v blokovom konaní do výšky 50 eur, v správnom konaní do výšky 100 eur. „V prípade najmenej závažných priestupkov je podľa zákona možné vodiča napomenúť, čo znamená, žeby mu nebola uložená pokuta. Predpokladáme, že v prvých dňoch platnosti nového zákona, budeme využívať práve túto možnosť, pretože vodičov chceme v prvom rade informovať o legislatívnych zmenách,“ dodal Pavelčák.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM