Správy

Košičania pozor: Rekonštrukcia mosta na Hlinkovej obmedzí dopravu

Už v pondelok sa začne s opravou mosta na Hlinkovej. Vodiči, ale aj všetci cestujúci sa musia pripraviť na rozsiahle obmedzenia v tomto úseku, ktoré si vyžiadajú stavebné práce. Peniaze na rekonštrukciu vyčlenila vláda SR na výjazdovom rokovaní v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Košičania pozor: Rekonštrukcia mosta na Hlinkovej obmedzí dopravu
Zdroj: TASR

Práce na oprave havarijného stavu mosta na Hlinkovej ulici v Košiciach začnú v pondelok 28. októbra. Spojené budú s nevyhnutnými dopravnými obmedzeniami na tomto dôležitom cestnom úseku. Od pondelka približne 9:00 hod. bude premávka zúžená zo štyroch na dva jazdné pruhy.

Poškodené premostenie na frekventovanom úseku

„Pre odľahčenie cestnej premávky v úseku odporúčame vodičom využívať aj obchádzkové trasy. Vzhľadom na dodržanie bezpečnosti premávky dôjde k výlukám aj v železničnej doprave,“ informovala hovorkyňa mesta Košice Martina Urik Viktorínová.

Polícia upozorňuje na zdržanie v danom úseku, ako aj na prenosné dopravné značenie, a žiada vodičov o disciplinovanosť. Pre motoristov prichádzajúcich zo smeru od Prešova, sídliska Ťahanovce a Dargovských hrdinov polícia odporúča podľa možnosti využiť južný obchvat, najmä v smere na Rožňavu, a na sídlisko Terasa a KVP.

Oprava by mala trvať šesť mesiacov, najdôležitejšie stavebné úkony budú v prípade priaznivého počasia dokončené do konca tohto roka. Vážne poškodené premostenie na frekventovanom dopravnom úseku po rekonštrukcii už nebude ohrozovať automobilovú a železničnú dopravu. Po dočasných opatreniach mesto pristúpilo k trvalému riešeniu narušenia statiky mosta vďaka dotácii 1,5 milióna eur zo štátneho rozpočtu. Peniaze začiatkom októbra schválila vláda SR na výjazdovom rokovaní v Košiciach.

Po zime sa bude v prácach pokračovať

„Vo verejnom obstarávaní s najnižšou cenovou ponukou zvíťazila spoločnosť Inžinierske stavby, a.s., Košice, ktorá koncom uplynulého týždňa predložila harmonogram prác s konkrétnym technologickým postupom,“ uviedla Viktorínová. Dodávateľ na južnej strane mosta zabezpečí odkrytie vozovky v časti, kde budú vymenené nosníky, odstráni rímsy, poškodené nosníky nahradí novými a vytvorí novú rímsu na okraji mosta. Po týchto úkonoch bude následne vozovka provizórne upravená do pôvodného stavu a zazimovaná.

Ihneď ako klimatické podmienky v roku 2014 umožnia v prácach pokračovať, dodávateľ podľa reprofiluje poškodenú konštrukciu celého mostného objektu a vykoná definitívne povrchové úpravy asfalto-betónovým povrchom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM