Lenka Fedorová Rôzne

Košičania sa sťažujú na zvýšený výskyt hlodavcov: Úrad nakázal mestu celoplošnú deratizáciu, pozrite termín

Regionálny úrad verejného zdravotníctva reaguje na opakujúce sa sťažnosti obyvateľov. Mesto dostalo termín dokedy sa má postarať o jeho kompletnú deratizáciu.

Ilustračný obrázok k článku Košičania sa sťažujú na zvýšený výskyt hlodavcov: Úrad nakázal mestu celoplošnú deratizáciu, pozrite termín
Zdroj: TASR

Tunajší správny orgán obdržal opakujúce sa podnety občanov mesta na zvýšený výskyt hlodavcov, najmä potkanov vo viacerých častiach mesta. Riešenie tohto problému si vyžaduje koordinovaný postup všetkých dotknutých fyzických a právnických osob na území mesta pri deratizácii v najkratšom časovom období. Uvádza sa v rozhodnutí, ktoré zaslal Regionálny úrad verejného zdravotníctva mes­tu.

Mesto má na zabezpečenie deratizácie mesiac

Deratizovať sa majú oblasti mesta Košice a jeho mestských časti na celom území mesta – v objektoch v ich správe alebo vo vlastníctve a na verejných priestranstvách.

Mesto tak dostalo nariadenie zabezpečiť celoplošnú reguláciu živočíšnych škodcov (deratizáciu) na území mesta Košice v termíne od 29. marca 2016 do 30. apríla 2016.

Právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia majú zabezpečiť deratizáciu v ich alebo nimi užívaných alebo spravovaných objektoch, kanalizačných a kolektorových rozvodoch a areáloch určených na podnikanie a bývanie, vrátane objektov školských a zdravotníckych zariadení, zariadení sociálnych služieb, bytových a polyfunkčných domoch, skladoch a skládok odpadov.

Fyzické osoby majú na starosti priestory rodinných domov, bytových domov a pozemky, ktoré majú vo vlastníctve alebo v užívaní, a objekty využívané na chov hospodárskych zvierat.

Dôvodom je premnoženie hlodavcov

Dôvodom podniknutia tohto kroku je podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva fakt, že synantrópne myšovité hlodavce (potkany, myši) sú živočíšni škodcovia, ktorí sa považujú za významných prenášačov pôvodcov rôznych prenosných ochorení u ľudí i zvierat a z tohto dôvodu môžu byť príčinou ohrozenia verejného zdravia.

Keďže disponujú vysokých rozmnožovacím potenciálom, za vhodných podmienok dochádza k ich premnoženiu v blízkosti ľudských obydlí.

Jediným efektívnym spôsobom regulácie populácii škodlivých hlodavcov je pravidelná celoplošná deratizácia, vykonávaná najmenej dvakrát ročne prípravkami určenými a schválenými na tento účel. Uvádza sa v rozhodnutí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM