Alexandra Kolínská Správy

Košičania si môžu vydýchnuť: Definitívny koniec prieskumu uránu na Jahodnej!

Po dlhých desiatich rokoch obdobia neistoty si tak môžu obyvatelia Košíc a okolitých obcí, ktorí mali obavy z prípadných negatívnych dopadov na životné prostredie, spokojne vydýchnuť. Peter Žiga oznámil koniec prieskumu uránu na Jahodnej.

Ilustračný obrázok k článku Košičania si môžu vydýchnuť: Definitívny koniec prieskumu uránu na Jahodnej!
Zdroj: TASR

Minister životného prostredia Peter Žiga vo štvrtok 16.4. 2015 oznámil, že od pondelka 20. 4. 2015, definitívne skončí geologický prieskum ložiska uránových rúd v lokalite Jahodná – Kurišková pri Košiciach. „Súkromná spoločnosť Ludovika Energy, ktorá realizuje geologický prieskum na Jahodnej – Kuriškovej, požiadala v januári ministerstvo životného prostredia o v poradí už tretie predĺženie lehoty na prieskum daného územia, a to na obdobie ďalších 10 rokov,“ informovala hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.

„Ministerstvo životného prostredia skonštatovalo, že doterajšia doba platnosti prieskumného územia na ukončenie prác postačovala, na ďalšie predĺženie nie sú splnené zákonné predpoklady, a preto žiadosť zamietlo," uviedol Žiga.

„Spoločnosť Ludovika Energy sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala, a podala takzvaný rozklad. Po zvážení všetkých argumentov a na odporúčanie rozkladovej komisie, som žiadosť o predĺženie prieskumného územia tento týždeň definitívne zamietol. To znamená, že už v pondelok 20. apríla, prieskumné územie Jahodná – Kurišková pri Košiciach zaniká, a všetky geologické práce i geologický prieskum sa musia ukončiť," povedal.

Rozhodnutie ministerstva privítal aj Richard Raši, primátor mesta Košice, ktorý minulý rok spolu s ministrom Petrom Žigom presadili v parlamente novelu geologického a banského zákona.

„Na základe tohto zákona majú od minulého roka právo vyjadriť svoj postoj občania dotknutých obcí a bez ich súhlasu by k žiadnej ťažbe nemohlo dôjsť. Ja sám som už niekoľkokrát v minulosti vyjadril svoj nesúhlas s ťažbou uránu v lokalite Jahodná -Kurišková, preto vítam rozhodnutie ministra v danej veci," uviedol primátor Richard Raši.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM