Samospráva

Košičania siahnu hlbšie do vrecka: Mesto navrhuje drahšie cestovné lístky!

Mestskí poslanci na svojom stredajšom zasadnutí zastupiteľstva riešili aj tému, ktorá Košičanov rozhodne nepoteší. Mali by si priplatiť za verejnú dopravu.

Ilustračný obrázok k článku Košičania siahnu hlbšie do vrecka: Mesto navrhuje drahšie cestovné lístky!
8
Galéria
Zdroj: TASR

Košickí mestskí poslanci na svojom stredajšom zasadnutí zastupiteľstva zobrali na vedomie predložený materiál Východiská pre tvorbu koncepcie rozvoja Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) na roky 2019 – 2023. Ten zahŕňa aj návrh zvyšovania miezd zamestnancov či zmeny taríf v košickej mestskej hromadnej doprave (MHD).

Predpokladom na naplnenie uvedených východísk je zavedenie novej tarify a schválenie pripravovaného príspevku od mesta vo výške 300-tisíc eur v zmene programového rozpočtu na tento rok.

Riešili najmä platy zamestnancov

Podľa generálneho riaditeľa DPMK Vladimíra Padyšáka cieľom vedenia DPMK nie je plošné zvyšovanie miezd, ale oveľa výraznejšie zvýšenie než predtým odborármi požadovaných desať percent, a to pre podfinancované pracovné pozície. „To je miesto, kde sa sústredíme a snažíme sa presvedčiť aj odborárov, že poďme podporiť práve tých, ktorí sú pre nás nedostatkoví. To sú elektromechanici, pracovníci v pretržitom režime,“ povedal s tým, že štrajk nie je riešením súčasnej situácie, ten sa podľa jeho slov dá vyriešiť iba za rokovacím stolom.

Drahšie cestovné?

Poslanci uznesením zároveň odporučili generálnemu riaditeľovi a predstavenstvu DPMK pokračovať v kolektívnom vyjednávaní o mzdových požiadavkách zamestnancov DPMK v zmysle schváleného materiálu. Primátor Jaroslav Polaček má na najbližšie rokovanie predložiť nový návrh na zvýšenie taríf pre MHD s účinnosťou od 1. septembra.

Obe alternatívy navrhovanej úpravy taríf vychádzajú z ceny základného 30-minútového cestovného lístka. V prvej sa navrhuje nárast ceny lístka o 33 percent a pri predplatnom 30-dňovom cestovnom lístku sa navrhuje zvýšenie o 30 percent.

Druhá alternatíva počíta s nárastom o 50 percent a pri takzvanom mesačníku o 20 percent. V prípade schválenia zmeny tarify by ročná tržba mala vzrásť o 2,5 milióna eur bez DPH, respektíve 2,8 milióna eur bez DPH. Návrh zahŕňa aj zmeny v poskytovaní bezplatnej prepravy zľavnenej prepravy, či zníženie poplatku za batožinu alebo živé zviera.

MsZ sa bude materiálom zaoberať aj na mimoriadnom rokovaní 4. júla, viacerí poslanci vyjadrili nespokojnosť s tým, že im bol na stredajšie rokovanie doručený neskoro.

Štrajkovú pohotovosť vyhlásili v DPMK 11. marca, v máji sa konali dva ostré štrajky. Primátor na jednom z protestných zhromaždení verejne deklaroval, že 1. júla predstúpi pred verejnosť a zamestnancov DPMK a ponúkne riešenie situácie, respektíve predstaví systémové opatrenia na ozdravenie DPMK aj plán postupného zvyšovania platov.

Ilustračné foto, TASR

Zamestnanci DPMK prišli na rokovanie MsZ
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM