Eva Mikulová Rôzne

Košičania vzdali hold a úctu vojakom Červenej armády, ktorí oslobodili naše mesto

Pri príležitosti 74. výročia oslobodenia mesta Košice vojakmi Červenej armády sa uskutočnil na Námestí osloboditeľov tradičný pietny akt kladenia vencov k pamätníkom.

Ilustračný obrázok k článku Košičania vzdali hold a úctu vojakom Červenej armády, ktorí oslobodili naše mesto
4
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Pietneho aktu, na ktorý pozvali Košičanov predstavitelia Košického samosprávneho kraja, Mesta Košice, Okresného úradu Košice a Oblastného výboru zväzu protifašistických bojovníkov Košice, sa zúčastnili zástupcovia štátnych a samosprávnych orgánov, diplomatického zboru, politických strán a hnutí, policajného zboru, armády, odbojári, obyvatelia mesta i Košického kraja.

„Je veľmi potrebné a dôležité pripomínať si udalosti, ktoré sú zviazané s naším mestom a vážiť si všetkých, ktorí položili život za našu slobodu. Ak si takéto významné udalosti pripomínať nebudeme, história sa môže proti nám všetkým veľmi rýchlo otočiť. Práve preto je naozaj mimoriadne dôležité, aby sme vzdali úctu všetkým tým, ktorí pomohli k oslobodeniu nášho mesta a samozrejme aj celej našej vlasti,“ povedal primátor Jaroslav Polaček.

Oslobodzovanie Košíc sa začalo 17. januára 1945 obchvatným útokom pozdĺž cesty Seňa – Košice, a z juhozápadného smeru pozdĺž cesty od Moldavy nad Bodvou.

Červená armáda a to konkrétne vojaci 18. armády IV. ukrajinského frontu pod vedením generála Petrova, obsadila Košice ako prvé väčšie mesto na území vtedajšieho Československa dňa 19. 1. 1945 v skorých ranných hodinách. Oslobodené Košice zohrávali až do konca II. svetovej vojny významnú dejinnú úlohu. Dočasne boli nielen hlavným mestom, ale aj sídlom Slovenskej národnej rady a bol v nich vyhlásený aj Košický vládny program.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM