Rôzne

Košičanky, používate pri dojčení TENTO trik? Nerobte to, hrozia TRAGICKÉ následky

Potravina, ktorá nechýba vo väčšine domácností, má množstvo vynikajúcich vlastností. Pre bábätká ale môže byť extrémne nebezpečná.

Ilustračný obrázok k článku Košičanky, používate pri dojčení TENTO trik? Nerobte to, hrozia TRAGICKÉ následky
Zdroj: Unsplash.com

Mnohí o tom vedia, ale pre niektorých to môže byť novinka. Podanie medu bábätku môže mať fatálne následky a môže viesť až k jeho smrti.

Príbeh z praxe

Najnovšie to pripomenul singapurský doktor, ktorý na sociálnej sieti zdieľal príbeh zo svojej praxe. Išlo o dvojmesačné dieťa, ktoré skončilo na JIS-ke.

Dieťa bolo výlučne dojčené, napriek tomu sa u neho objavili zdravotné problémy. Začalo mať záchvaty, prišli problémy s dýchaním.

V nemocnici vykonali dôkladné testy a výsledky testov stolice odhalili, čo je vo veci. Vo vzorke bola potvrdená prítomnosť baktérií botulizmu, ktoré spôsobujú paralýzu svalov.

Cumlík v mede

Zistilo sa, že rodičia ponárali cumlík svojho dieťaťa do medu, aby bol pre neho lákavejším.

Doktor potvrdil, že med môže byť pre bábätká veľmi nebezpečný. Stačí skonzumovať menej ako polievkovú lyžicu a môže to spôsobiť vážne ochorenie nazývané botulizmus. Toto ochorenie sa prejavuje paralýzou, poškodením nervov a v najhorších prípadoch aj smrťou.

Med je vhodný pre deti staršie ako jeden rok. Tráviaci systém mladšieho dieťaťa nie je dostatočne vyvinutý na to, aby sa vysporiadal s obsiahnutými baktériami, ktoré sa môžu v jeho črevách množiť a produkovať toxíny.

Pozor teda na zvyky ako namáčanie cumlíka do medu či natieranie bradaviek medom. Niektorí rodičia to používajú na upokojenie svojho bábätka alebo kvôli zvýšeniu príjmu mlieka.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM