Webnoviny - Hokej

Košičanom chýba posledný krok, Popradčania sa nevzdávajú

Už vo štvrtok 7. apríla môže mať Slovensko svojho staronového hokejového majstra.

Foto: SITA/Gabriel Lipták (WEBNOVINY) – V košickej Steel Arene nastúpia hráči domáceho HC v piatom dueli finálovej série play-off proti HK Poprad za stavu 3:1 na zápasy a v prípade víťazstva si tretíkrát v rade preberú zlaté medaily a pohár určený šampiónovi.

Košičania sú jednoznačným favoritom. V základnej časti nazbierali rekordných 137 bodov, keď z 57 zápasov prehrali iba 9, z toho 3 až po predĺžení či samostatných nájazdoch. Na vlastnom ľade prodľahli v riadnom hracom čase za celú sezónu iba v troch stretnutiach – so Skalicou (3:4), s Popradom (2:3) a so Zvolenom (2:4). V play-off už žiadne prekvapenie pred vlastným publikom nepripustili a v siedmich doterajších dueloch dovolili súperom streliť iba päť gólov, z toho tri hneď v úvodnom štvrťfinálovom vystúpení proti Nitre (4:3).

Popradčanom patrila v konečnej tabuľke základnej časti druhá priečka. Výkonnostný rozdiel medzi nimi a Košičanmi je však zrejmý. Z desiatich vzájomných súbojov v tejto sezóne vyhrali iba dva, raz po predĺžení, trikrát prehrali po samostatných nájazdoch, päťkrát bolo už po siréne na konci tretej tretiny rozhodnuté o víťazstve Košíc. Najvyššiu prehru s obhajcom titulu z posledných dvoch sezón zaznamenali „kamzíci“ práve v doteraz poslednom zápase finálovej série, keď im na domácom ľade podľahli 1:6. Určite však zbrane neskladajú. „Potrebujeme dať mužstvo dokopy najmä psychicky. V utorok mali chlapci iba regeneráciu, v stredu si zatrénovali, nechajme sa prekvapiť,“ so záhadným úsmevom vravel tréner Ján Jaško a pokračoval: „My do žiadneho zápasu nejdeme v porazeneckej nálade a určite nejdeme do Košíc iba odohrať zápas. Chceme tú sériu vrátiť ešte späť k nám do Popradu,“ dodal kormidelník.

Realisticky sa na pozíciu tímu spod Tatier díva aj kapitán Arne Kroták. „Prehrávame v sérii 1:3, ale ďalší zápas sa začína od 0:0. Spoliehame sa na svoje sily a schopnosti. V druhom zápase finálovej série sme boli 59 minút minimálne vyrovnaným tímom, dokázali sme, že sa s nimi dá hrať. Škoda toho výpadku, ktorý trval necelú minútu a my sme počas neho inkasovali tri góly. Opakujem však, nič nie je stratené a my určite ešte zabojujeme,“ tvrdil optimisticky naladený rekordér v počte odohratých zápasov a strelených gólov v najvyššej slovenskej súťaži. „Musíme ísť do zápasu s chladnou hlavou. Verím, že emócie po bitkárskom závere prechádzajúceho súboja už opadli a my podáme iný výkon ako v pondelok,“ pridal sa aj obranca Jaroslav Kasík.

V košickom tábore vedia, že finále majú rozohrané veľmi dobre. Vedia však aj to, že ten posledný krok býva psychicky veľmi ťažký. „Vieme o tom. Urobíme ale všetko pre to, aby sme tento mýtus vyvrátili. Chlapci si v utorok oddýchli a ja verím, že vykorčuľujú na ľad s cieľom ukončiť finále,“ naznačil ciele svojich zverencov tréner „oceliarov“ Rostislav Čada.

Mužstvo z východoslovenskej metropoly sa bude spoliehať aj na famóznu formu svojho gólmana Júliusa Hudáčka. Ten si v doterajších trinástich zápasoch play off päťkrát udržal čisté konto, v ďalších štyroch stretnutiach pustil za svoj chrbát iba jediný puk. „Máme pred sebou možnosť vo štvrtok rozhodnúť a všetci vieme, čo to znamená. Stále však platí, že musíme ísť do každého zápasu naplno a nič nenechať na náhodu. Od začiatku súťaže si myslím, že máme mužstvo na to, aby sme aj tretí raz získali titul,“ je presvedčený o kvalitách favorita brankár, ktorý má šancu zahrať si aj v drese s dvojkrížom na hrudi na blížiacich sa majstrovstvách sveta v Bratislave.

Sila Košíc je aj v útoku. Veď v tabuľke extraligových strelcov sú na čele Michel Miklík s 37 gólmi a Miroslav Zálešák, ktorý napol sieť iba o jedenkrát menej. „Určite musíme na domácom ľade minimálne zopakovať ten výkon z posledného zápasu, keď sme v Poprade zvíťazili 6:1. Musíme dať do toho srdce a nasadenie. Ak sa nám to podarí, nemám strach o výsledok,“ povedal Michel Milík, ktorý má na Popradčanov zrejme nejaký špeciálny recept. Veď v desiatich doterajších vzájomných súbojoch im strelil desať gólov. „Teší ma to a budem ešte radšej, keď nejaký gól ešte pridám. Máme doma zápas, ktorým môžeme rozhodnúť a ja som presvedčený, že každý jeden z nás sa na to čo najlepšie pripraví,“ uzavrel líder tabuľky kanonierov najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.

Zápas v Košiciach sa vo štvrtok začína v pravidelnom čase o 18.00 h a podľa dostupných informácií by mala byť miestna Steel Arena s kapacitou 8347 miest vypredaná.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM