Michal Lendel Správy

Košice a Prešov sa snažia spojiť sily: Podarí sa na východ pritiahnuť megainvestíciu z USA?

Košice a Prešov hovorili o spojení svojich vzájomných síl ohľadne snahy o pritiahnutie známeho a veľkého amerického investora na východ republiky. Po tom, čo je už jasné, že internetový obchod Amazon v Brne sa definitívne stavať nebude, je tu snaha ho dotiahnuť práve k nám.

Ilustračný obrázok k článku Košice a Prešov sa snažia spojiť sily: Podarí sa na východ pritiahnuť megainvestíciu z USA?
Zdroj: Webnoviny.sk

Ešte v októbri minulého roka oznámil americký internetový obchod Amazon plány na vybudovanie svojich hál v blízkosti Prahy a Brna. Tie sa tak mali stať súčasťou siete 25 distribučných centier v siedmich štátoch Európy. No po troch neúspešných hlasovaniach brnianskeho zastupiteľstva pretiekol investorovi pohár trpezlivosti.

Košice a Prešov za jeden povraz

Priemyselné zóny v rôznych častiach Česka, ale aj Slovenska sa tak rozhodli dať investorovi vlastné ponuky, aby Amazon postavil svoju halu u nich. Okrem Ostravy a Bratislavského kraja, prerokovali spoločné spojenie svojich síl v zabojovaní o približne 4000 pracovných miest aj Košice a Prešov.

„Rozprával som sa na túto tému s primátorom Košíc Richardom Rašim, aby súmestie Prešov-Košice zabojovalo o investíciu Amazon,“ uviedol pre portál Čas.sk prešovský primátor Pavel Hagyari.

V Brne sa definitívne stavať nebude

Obom mestám hrá do karát aj stredajšie vyjadrenie európskeho šéfa spoločnosti Amazon Tima Collinsa v Mníchove, podľa ktorého americký internetový obchod nové logistické centrum v Brne nepostaví. Zástupcovia moravskej metropoly mali pritom o dva týždne znovu rokovať o predaji pozemku pre halu Amazonu.

Košický magistrát takúto spoluprácu medzi oboma mestami víta „Môžem potvrdiť, že obaja primátori spolu hovorili o tejto záležitosti. Mesto je pripravené v prípade potreby poskytnúť pozemky, ako aj súčinnosť,“ povedala pre portál hovorkyňa Košíc Martina Urik Viktorínová.

Košice 24/ TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM