Eva Mikulová Správy

Košice bijú na poplach! Takmer 70-tisíc Košičanov nebude môcť byť otestovaných!

Pôvodne chceli v meste vytvoriť 300 odberných miest. Nakoniec ich bude len 138, čo je pre štvrťmiliónovú metropolu málo

Ilustračný obrázok k článku Košice bijú na poplach! Takmer 70-tisíc Košičanov nebude môcť byť otestovaných!
Foto: Eva Mikulová

Čo sa stane, keď napriek vašej veľkej snahe sa dať otestovať, to nebude z kapacitných dôvodov možné? Žiaľ, i takíto občania budú musieť strpieť povinnú 10 dňovú karanténu a práve takýto scenár hrozí v druhom najväčšom meste na Slovensku – v Košiciach.

Košice majú okolo 250-tisíc obyvateľov a keď odrátame deti do 10 rokov a tiež ľudí, ktorí sa z akýchkoľvek dôvodov nepôjdu dať otestovať, stále je tu okolo 200-tisíc ľudí, ktorí na test chcú prísť.

Stále hľadajú riešenia

Ako informuje mesto, kvôli chýbajúcim odberným tímom sa až 70-tisíc Košičanov sa nebude môcť dať cez víkend otestovať.

Mesto Košice spolu s mestskými časťami pripravilo ešte minulý týždeň na celoplošné testovanie priestory, v ktorých mohlo byť spolu až takmer 300 odberných tí­mov.

„Chceli sme urobiť všetko preto, aby Košičania nemuseli čakať na testovanie v dlhých radoch. Žiaľ, napokon sme dostali povolenie len na 138 odberových tímov. Pre porovnanie, v stotisícovej Petržalke ich bude 96,“ uvádza mesto.

Od predstaviteľov štátnych orgánov sme oficiálne počúvali, že do Košíc ich nemôžu dať viac, lebo je veľký problém so zdravotníkmi a neoficiálne aj kvôli tomu, že chýbajú vojaci i ochranné pomôcky.

„Stále sme pripravení, pomáhame hľadať chýbajúcich zdravotníkov aj pre tých 138 odberných miest, ktoré sú schválené. Dnes sme vyzvali aj naše partnerské mestá, aby nám pomohli, netrpezlivo čakáme na ich odpoveď.“

Ak však nebude možné, aby v Košiciach mohlo byť počas víkendu k dispozícii aspoň 250 odberných tímov, desiatky tisíc Košičanov budú zbytočne stáť v rade na testovanie. Nikto ich totiž neotestuje.

„Mrzí nás, že nemôžeme otvoriť viac odberných miest. Štátu sme ponúkli dvojnásobok toho, čo nám napokon schválili. Verte nám, urobili sme maximum. A je samozrejmé, že primátor obvolal osobne riaditeľov všetkých košických nemocníc. Do systému vložili stovky zdravotníkov. Je to však stále málo… “

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Košice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM