Alexandra Kolínská Šport

Košice bojujú o titul hlavného mesta športu: Rozhodnuté bude už do dvoch týždňov!

Mesto Košice hostí v týchto dňoch delegáciu z Asociácie európskych miest športu (ACES Europe), ktorá bude rozhodovať o tom, či sa východoslovenská metropola ako prvá na Slovensku stane v roku 2016 Európskym mestom športu.

Ilustračný obrázok k článku Košice bojujú o titul hlavného mesta športu: Rozhodnuté bude už do dvoch týždňov!
Zdroj: Dnes24.sk

Po získaní titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013 zabojujú Košice tentokrát o titul Európske hlavné mesto športu 2016. Metropolu východou ohodnotí delegácia z Aces, ktorá v týchto dňoch sleduje športové projekty mesta. Delegácia by mala rozhodnutie urobiť najneskôr do dvoch týždňov, pripúšťa však, že to bude aj skôr.

„Efekt pre mesto je ten, že na základe skúseností z Európskeho mesta športu Logrońo v Španielsku, vložené jedno euro do tohto projektu prinieslo ekonomike mesta 15 eur. Návratnosť je v tom, že sem prídu turisti a minú tu svoje peniaze. Ďalšia vec je, že mestá, ktoré boli Európskymi mestami športu, sa potom združujú v sieťach i združeniach a uchádzajú sa spoločne aj o rozličné grantové schémy a grantové programy,“ uviedol primátor Košíc Richard Raši.

Titulom môžeme získať granty

Podľa neho by sa z Košíc stalo zdravšie mesto a deti by netrávili toľko času pred počítačmi a v nákupných centrách. Zvýši sa aj imidž mesta a budú sa tu konať medzinárodné i národné podujatia. Ako povedal prezident ACES Europe Gian Francesco Lupattelli, priama dotačná podpora pri získaní titulu Európske mesto športu neexistuje. No ide o titul, ktorý mesto môže využiť pri propagácii a marketingu.

„Mestu bude priznaný titul mesto športu a môže sa zapojiť do najdôležitejších európskych sietí športu a tak získať aj financie z grantov,“ povedal na tlačovej konferencii generálny sekretár ACES Europe Hugo Alonso.

Hodnotia aj veľké podujatia

Delegácia z ACES Europe je v Košiciach už po tretí raz, predtým však nebola šesťčlenná. Prvé dve menšie delegácie priniesli to, že mesto sa dostalo do užšieho výberu, v ktorom je momentálne ďalších osem konkurentov z Talianska a Španielska, avšak o titul môžu ešte mestá žiadať do konca júna.

Tentoraz si hodnotiaca komisia urobila prierez podujatí, ktoré sa konajú v Košiciach pravidelne i nepravidelne a aj tých, ktoré sa tu začali organizovať za posledné tri roky. Hodnotila existujúce veľké podujatia. Podľa Rašiho je pre Košice dôležitá prítomnosť Medzinárodného maratónu mieru i to, že pri organizácii Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji pracovali aj dobrovoľníci. Hodnotili sa podľa neho všetky aspekty športu a hovorilo sa aj o investíciách do športu.

Delegácia odprezentuje výsledky v Bruseli

Členovia delegácie ACES Europe v sobotu do večera rokovali o tom, čo vo východoslovenskej metropole videli a udelia mestu body. Výsledky potom prezentujú výboru v Bruseli a do dvoch týždňov by mohli informovať mesto o tom, či titul Európske mesto športu 2016 získalo.

V minulom roku bolo v Európe deväť Európskych miest športu. Ak mesto získa titul, podľa Rašiho bude podujatia organizovať z vlastného rozpočtu, avšak očakáva aj podporu zo súkromného sektora, spoluprácu so združeniami, športovými klubmi a univerzitami. Iniciatíva ACES Europe existuje už viac ako 12 rokov a je súčasťou politiky Európskej únie na poli športu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM