Webnoviny - Rôzne

Košice budú mať nový Inštitút nukleárnej medicíny

Stavať Inštitút nukleárnej a molekulárnej medicíny v areáli Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach začala michalovská spoločnosť Chemkostav.

Ako informoval riaditeľ inštitútu Igor Marin, stavebné náklady na nový objekt dosiahnu 7,5 mil. eur a ďalších 10 mil. eur náklady na vybavenie ústavu. Finančné prostriedky získali predajom prebytočného majetku a zo štátneho rozpočtu. Stavebné práce majú byť ukončené v roku 2011.

Ako ďalej uviedol riaditeľ Marin, činnosť inštitútu limitovali nevyhovujúce priestory, ktoré mali navyše len v prenájme. Vybudovaním priestorov účelovo projektovaných pre potreby inštitútu rozšíria portfólio činnosti a získajú nové desaťlôžkové oddelenie, ktoré tu dosiaľ nebolo, ako aj najmodernejšie pracovisko pozitrónovej emisnej tomografie. Na lôžkovom oddelení bude ústav poskytovať liečbu otvorenými žiaričmi, ktoré cielene ničia len nádorové bunky.

„Pracovisko pozitrónovej emisnej tomografie umožní odhaliť aktívne nádorové ložiská v ľudskom organizme s vysokou spoľahlivosťou, čo bude neoceniteľným prínosom v liečbe onkologických ochorení,“ zdôraznil Marin. Ako ďalej uviedol, na Slovensku sú len tri takéto pracoviská, dve v Bratislave a jedno v Nitre. Zdôraznil, že to umožní podstatne skvalitniť liečbu onkologických pacientov na území východného a časti stredného Slovenska.

Inštitút nukleárnej a molekulárnej medicíny v Košiciach bol zriadený vyčlenením z Východosloven­ského onkologického ústavu na základe rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva SR s účinnosťou od 1. septembra 2004. Vznikol ako vysokošpeciali­zovaný odborný ústav pre zabezpečenie rozvoja diagnostiky najmodernejšími metódami medicínskeho zobrazovania a laboratórnymi postupmi nukleárnej a molekulárnej medicíny ako aj pre liečbu ochorení pomocou otvorených žiaričov.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM