Správy

Košice čelia NÁPORU utečencov. Primátor hovorí o humanitárnej katastrofe, FOTO

Košický primátor Jaroslav Polaček hovorí, že prílev ďalších utečencov už nebudú zvládať. Žiada štát, aby začal konať a pomohol samosprávam.

Zdroj: TASR/František Iván

Mesto Košice začína pod náporom množstva vojnových utečencov z Ukrajiny čeliť humanitárnej katastrofe. Vyhlásil to v utorok košický primátor Jaroslav Polaček. Pri riešení situácie podľa neho chýba riadiaca jednotka zo strany štátu smerom na samosprávu, efektívna podpora, informovanie či manažovanie.

„Mestu Košice hrozí, respektíve v tejto chvíli mesto už začína čeliť humanitárnej katastrofe. Aj keď robíme všetko, čo je v našich silách, len s dobrovoľníkmi a bez akejkoľvek pomoci štátu už nebudeme vedieť zvládnuť postarať sa o ďalších obyvateľov Ukrajiny, ktorí každý deň v čoraz väčšom počte prichádzajú do nášho mesta,“ povedal Polaček. Konštatoval to po rokovaní Krízového štábu Okresného úradu v Košiciach, ktorý podľa neho nepriniesol riešenie.

Ďalších nebudú zvládať

Košice označil Polaček za akýsi lievik, ktorým sa desaťtisíce utečencov presúvajú z hraníc s Ukrajinou ďalej na západ. Hoci mesto mnohí zatiaľ využívajú len ako zastávku, časť z nich potrebuje prespanie aspoň na jednu noc. Mesto zriadilo na kúpalisku Červená hviezda pri železničnej a autobusovej stanici pre nich hotspot, o ktorý sa starajú dobrovoľníci. Jeho kapacita bola najprv 300 miest, v pondelok (7. 3.) sa rozšírila na 400. Podľa Polačeka potrebujú denne sto dobrovoľníkov.

„Tento hotspot mesto Košice urobilo z vlastnej vôle, pretože sme si uvedomovali, že železničná stanica nie je prispôsobená na to, aby ponúkla každému pomoc, a musíme si povedať, že jednoducho nie je v našich silách to ďalej zvládať,“ povedal Polaček. V noci na utorok tam prišlo bez predchádzajúceho avíza v priebehu poldruha hodiny zhruba 500 utečencov. Za uplynulý deň vybavili na kúpalisku zhruba 1 500 ľudí.

„Ak by sme chceli vo vlastnej réžii zabezpečiť len bežnú stravu pre utečencov, vyšlo by nás to denne na 5 000 eur. Naozaj ďakujem všetkým sponzorom, ktorí sa o to zatiaľ starajú. Ani to však nebude stačiť a už v najbližších hodinách budeme mať problém s nedostatočnou kapacitou „čéhačka“,“ uviedol primátor.

Vlaky z Ukrajiny

Polaček uviedol, že podľa neoficiálnych informácií majú v priebehu utorkového večera a noci prísť z Čiernej nad Tisou do Košíc dva vlaky s utečencami. Tak by to malo byť aj v ďalších dňoch. Mesto však nemá informácie o tom, koľko ich v nich bude a čo budú potrebovať. „Je nefér, keď nám štát nepovie, čo sa deje, keď s nami nikto nekomunikuje, keď na krízových štáboch sa nič nedozvieme a nikto tu nevydáva pokyny a rozhodnutia,“ povedal primátor. Dodal, že pomáhať vojnovým utečencom je úlohou štátu a aj keď sa v tom mestá a obce angažujú, nemajú na to finančné krytie.

„Vyzývame, aby štát okamžite rozhodol a dal pokyny, čo máme robiť. Nemáme informácie o tom, koľko ľudí prijalo azyl, koľko tu chce zostať. Nemáme informácie a ani dáta. Bez nich a podpory nevieme, ako máme postupovať a aké máme prijímať rozhodnutia,“ konštatoval primátor. Dodal, že štát im doposiaľ neposkytol žiadne svoje ubytovacie kapacity a už nevedia, kam majú utečencov umiestňovať.

Záujmy samospráv

„Verím, že predstavitelia štátu sa začnú zaujímať nielen o hraničné priechody, ale aj o mesto Košice, ktoré je významným dopravným uzlom a prechádzajú tu desaťtisíce ľudí. Vojna nekončí na hraniciach, ale jej dôsledky musia riešiť samosprávy. Prosím kompetentných, aby prišli do Košíc a vymysleli plány,“ vyzval Polaček.

Mesto musí podľa neho v prvom rade chrániť záujmy Košičanov a ich bezpečnosť. „Samozrejme, že veľmi radi pomôžeme aj Ukrajincom. Bez pomoci štátu, ktorého úlohy ako samospráva v týchto dňoch plníme, to však nezvládneme,“ dodal s tým, že z rozpočtu mesta na to peniaze nebudú a ani nemôžu míňať. Ako dodal, bude bojovať proti tomu, aby „podvýživené“ samosprávy ponúkali svoj pomoc a zdroje z rozpočtu bez podpísaných záruk.

Foto: ilustračné

Nápor utečencov v Košiciach
12
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM