Lukáš Zavacký Správy

Košice dejiskom medzinárodnej súťaže v robotike: Zapojených najviac Slovákov

V Košiciach sa konala medzinárodná súťaž v robotike. Išlo o semifinále celosvetového turnaja. Najväčšie zastúpenie mali z celkových piatich zapojených štátov Slováci.

Ilustračný obrázok k článku Košice dejiskom medzinárodnej súťaže v robotike: Zapojených najviac Slovákov
Foto: Rastislav Búgel

Technické vedomosti, zručnosti i kreativitu si v robotike zmeralo 21 mládežníckych tímov z piatich krajín, a to z Česka, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska. Išlo o stredoeurópske semifinále celosvetového turnaja First Lego League. Slováci v ňom mali až 12 družstiev.

„Na Slovensku máme najväčší počet regionálnych kôl, čiže na počet obyvateľov sme na tom zo strednej Európy najlepšie,“ vysvetlil jeden z organizátorov, Jozef Svetlík, zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

„Mechatronika, senzorika a robotika sú tak tesne prepojené s oblasťou Internet of Things a všetky decká, ktoré sa tejto oblasti venujú, budú mať zaručené pracovné príležitosti, či už v oblasti IT, alebo v ďalších sektoroch života,“ povedal predseda Správnej rady Košice IT Valley, Ivan Hruška. Spomenutá spoločnosť bola zároveň spoluorganizátorom súťaže.

Môže vás zaujímať

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM