Krimi

Košice majú problém: Zhromažďuje sa tu veľa IT zdatných ľudí a rozširujú spôsoby prenasledovania

Občianske združenie (OZ) Fenestra, ktoré sa zameriava na poradenstvo pre ženy zažívajúce násilie a ich deti, ročne poskytuje svoje služby v priemere približne 200 ženám, prevažne z Košíc.

Ilustračný obrázok k článku Košice majú problém: Zhromažďuje sa tu veľa IT zdatných ľudí a rozširujú spôsoby prenasledovania
Zdroj: TASR

Pre TASR to povedala programová riaditeľka OZ Dušana Karlovská. Podľa jej slov môže obdobie prázdnin, sviatkov či víkendov súvisieť so zvýšením násilia.

„Ženy sú s násilným partnerom vo väčšom kontakte a tak sa vytvárajú podmienky, ktoré môžu násilie vystupňovať,“ uviedla s tým, že zvýšený záujem o poradenstvo evidujú aj počas letných prázdnin.

Stovky utrápených žien

„Často sa to viaže aj na začiatok školského roka, keďže ženy, ktoré premýšľajú o odchode partnera, už uvažujú aj o zmene školy dieťaťa. Nechcú mu narúšať fungovanie počas školského roka,“ spresnila. Ročne podľa jej slov o pomoc žiada približne 100 žien. Druhú polovicu tvoria tie, ktorým poskytujú poradenstvo pravidelne.

V minulosti podľa nej ženy riešili situáciu až po rokoch v násilnom vzťahu. „Dopady tak boli oveľa závažnejšie. Pozitívnou zmenou je, že sa ozývajú mladé ženy, ktoré zrejme aj vďaka informovanosti vedia oveľa skôr identifikovať, že niečo nie je v poriadku,“ uviedla Karlovská.

Nový problém?

OZ Fenestra poskytuje sociálne, právne aj psychologické poradenstvo. „Sprevádzame ženu celým procesom. Pracujeme s prítomnými rizikami, stále je to otázka bezpečia a plánovania,“ dodala s tým, že v praxi sa vyskytujú kombinované formy násilia.

„Ide o fyzické, psychické, ekonomické aj sexualizované násilie a prenasledovanie. Viac-menej je prítomné vo všetkých vzťahoch,“ povedala.

„Pre Košice je špecifická pomerne závažná vec, s ktorou sa v blízkej budúcnosti budeme musieť vyrovnať. Zhromažďuje sa tu veľa IT zdatných ľudí a tak sa rozširujú spôsoby prenasledovania,“ uviedla Karlovská s tým, že informačné technológie sú v danom kontexte násilia problematické, keďže sa prostredníctvom nich dá ľudí pomerne rýchlo lokalizovať.

„Reálne sa to už aj deje a muži, ktorí sa k ženám správajú násilne, ich prenasledujú oveľa sofistikovanejšími formami,“ vysvetlila.

OZ Fenestra funguje od roku 1996. Väčšinu finančných zdrojov získava z rôznych projektov a grantov. „Čo sa týka samotnej prevádzky poradenského centra, máme podporu Košického samosprávneho kraja,“ povedala Karlovská s tým, že občianske združenie organizuje aj rôzne vzdelávacie aktivity.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM