VOCH Správy Samospráva

Mesto Košice v rámci prevencie pred koronavírusom pozastavilo svoje podujatia

Mesto Košice zakázalo vlastné podujatia s vyššou koncentráciou ľudí - dôvodom je prevencia pred šírením nového koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Košice v rámci prevencie pred koronavírusom pozastavilo svoje podujatia
Zdroj: TASR

Obmedzenia na základe odporúčaní regionálnej hygieničky vstúpia do platnosti v pondelok (9. 3.). Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke s tým, že o tom na svojom sobotňajšom (7. 3.) zasadnutí v rámci krízového štábu mesta rozhodla hygienicko-protiepidemická komisia.

Zákazy

Až do odvolania platia zákazy organizovania verejných zhromaždení na území mesta a organizovania kultúrno-spoločenských a športových aktivít, ktoré organizujú mesto Košice alebo organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ako aj zákaz všetkých školských exkurzií, zájazdov, výletov a akcií s vyššou koncentráciou detí.

Zároveň platí zákaz návštev v domovoch sociálnych služieb.

„Všetky tieto zákazy sú určené pre orgány a úrady samosprávy, organizácie zriadené mestom Košice a organizátorov akcií, ktoré organizuje mesto,“ dodal hovorca magistrátu Vladimír Fabian.

Zraniteľní seniori

Mesto pripomína, že seniori sú pri koronavíruse najzraniteľnejší, preto presunú plánované oslavy Medzinárodného dňa žien (MDŽ), ako aj ich vlastné podujatia. Na utorkových (10. 3.) oslavách MDŽ očakávali účasť zhruba 800 obyvateliek.

Seniori dostali aj odporúčanie, aby pre zvýšenie svojej vlastnej bezpečnosti výrazne obmedzili aj stretávanie sa v Denných centrách a senior kluboch.

Prevencia

Prítomnosť nového koronavírusu sa v Košiciach zatiaľ nepotvrdila. Podľa slov primátora Jaroslava Polačeka mesto rôznymi preventívnymi opatreniami dokáže zamedziť tomu, aby sa šíril.

Ako druhé najväčšie mesto na Slovensku musíme aj my pristúpiť k takémuto riešeniu. Snažíme sa ochrániť všetkých obyvateľov mesta vrátane seniorov. Musíme urobiť všetko preto, aby sme v rámci prevencie čo najviac obmedzili možnosti šírenia vírusov. Mesto Košice sa už na to niekoľko týždňov pripravovalo a prijali sme aj viaceré preventívne opatrenia,“ uviedol primátor.

Viacero odporúčaní

V uplynulých dňoch vydali viacero pokynov a odporúčaní pre svoje školy a školské zariadenia. Opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu prijali aj viaceré mestské podniky vrátane Dopravného podniku mesta Košice (DPMK).

Knižnica pre mládež mesta Košice musí napríklad obmedziť zhromažďovanie detí vo svojich priestoroch maximálne na jednu triedu.

Vlastné opatrenia

Vlastné protiepidemické opatrenia uskutočňujú aj košická zoologická záhrada, Stredisko sociálnej pomoci mesta Košice a Správa mestskej zelene.

Riaditelia Bytového podniku mesta Košice (BPMK) a K13-Košické kultúrne centrá dostali pokyn, aby usmernili všetkých prenajímateľov a usporiadateľov podujatí vo svojich priestoroch, nech obmedzia aktivity, pri ktorých sa koncentruje väčší počet ľudí, a takisto vo vlastnej réžii zabezpečili aj potrebné preventívne opatrenia,“ dodáva magistrát.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM