Richard Rovinsky Kultúra

Košice očami turistu, ktorý pomáha turistom.

Prinášame Vám rozhovor s občanom Košíc, ktorý precestoval niekoľko krajín sveta. Najprv sa stal turistom sám, aby sa nakoniec stal človekom čo pomáha turistom v jeho rodnom meste. Svoju firmu založil v roku 1993. Spolupracuje s nejednou osobnosťou Ko

Ako občan Košíc v čom vidíte najväčšie nedostatky v našom meste??? V tomto meste chýba poriadok na všetkých úrovniach (od verejných WC až po najvyšších predstaviteľov miestnej politiky), dodržiavanie predpisov a morálky (osobami vo vysokých funkciách, ale aj obyčajnými ľuďmi)

Aké boli vaše začiatky v turistickom odvetvi? Keďže som v cestovnom ruchu začínal ako „cestovateľ“, ktorý mal veľa šťastia na príjemných, milých a ochotných ľudí kamkoľvek sa vybral (myslím zahraničie, západnú Európu, USA, Kanadu…) tak začiatky boli super. Čo sa týka podnikania v cestovnom ruchu v Košiciach, dodnes si myslím že sme v tomto meste na začiatku v podnikaní v cestovnom ruchu…

MIC je možno prvým cieľom mnohých turistov ktorí navštívia Košice, čí už sú z blízka alebo ďaleka. Čo je najobľúbenejšia atrakcia v Košiciach o ktorú majú návštevníci záujem? Väčšinou k nám prídu pravé tí, ktorí o meste vôbec nič nevedia… Ti sú potom z nášho mesta nadšení – väčšinou zo všetkého čo uvidia a zažijú, ti ktorí sem chodia za konkrétnymi atrakciami vďaka pomoci cestovných kancelárií, alebo knižných sprievodcov využívajú naše služby len minimálne.

V meste prebiehajú mnohé koncerty, výstavy a divadelne predstavenia. Priťahujú aj tieto možnosti kultúrneho vyžitia návštevníkov zblízka aj z ďaleka??? Keď tu bude mat koncert STING, U2, alebo Metallica určite prídu návštevníci z veľkej diaľky, ale pokiaľ tu nenájdu naozaj kvalitne ponuky v oblastiach, ktoré ich zaujímajú, tak sa tu zdržia len krátko… Momentálne je ponuka koncertov a divadelných prestavení skôr pre blízke okolie nášho mesta.

Košice sa stali hlavným kultúrnym mestom Európy pre rok 2013. Pomohlo toto označenie v rozvoji turizmu, resp. zaznamenali ste väčší nával turistov či už počas letnej alebo zimnej sezóny? Európske hlavne mesto kultúry je zvláštny titul, ktorý sa neudeľuje mestu, ktoré je v oblasti kultúry najlepšie za nejaké sledovane obdobie (napr. tak ako sa hodnotia reštaurácie), ale závisí od šikovnosti tímu ľudí, ktorí napíšu projekt a od hodnotiteľov aby uverili tomu, čo dostanú na posúdenie a rozhodli v prospech 1 kandidáta… Takže len preto, že niekto získa titul ešte nebude mat väčšiu návštevnosť, všetci však očakávame aktivity v pozitívnom smere.

Čo by ste privítali v našom meste? V prvom rade viac slušnosti na ulici – medzi ľuďmi (a viac ohľaduplnosti u vodičov, chodcov, cyklistov), perfektne verejne záchody a príjemných, ochotných a ľudských mestských policajtov a samozrejme zodpovedných politikov a úradníkov no a samozrejme čo najviac podnikateľov v cestovnom ruchu ale aj v iných oblastiach, ktoré sú trvalo udržateľné a vôbec nezaťažujú životné prostredie. Nesmieme ešte zabudnúť cyklocesty v meste, v mestských častiach, medzi mestskými časťami a okolitými obcami či mestami.

Ak by ste mali možnosť niečo zmeniť v turistickom obraze Košíc čo by to bolo? Neviem aký obraz majú Košice teraz, ale určite by som chcel, aby boli Košice vnímané ako turistická destinácia v ktorej stále prevládajú domáci nad návštevníkmi a turistami.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM