Správy

Košice po silných búrkach: Polámané stromy aj zatvorený cintorín, FOTO

Nočná búrka a silný vietor narobili v Košiciach škody.

Ilustračný obrázok k článku Košice po silných búrkach: Polámané stromy aj zatvorený cintorín, FOTO
17
Galéria

Verejný cintorín v Košiciach z dôvodu kalamitnej situácie pre verejnosť zatvorili. Za Správu mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach potvrdil Peter Sasák.

Cintorín uzavreli

Búrka v noci z pondelka (16. 8.) na utorok poškodila viacero stromov v rámci mesta. Sasák odhaduje, že následky budú odstraňovať dva týždne.

„Na cintoríne došlo k poškodeniu stromov, sú tu popadané konáre, rozfúkané ozdoby aj kahance z hrobov. Niektoré konáre sú nalomené nad chodníkmi, práve ich pomocou plošiny odstraňujeme. K uzávere došlo z bezpečnostných dôvodov,“ povedal. Podľa jeho slov už niektoré chodníky na cintoríne vyčistili. Plánované obrady sa uskutočnia v riadnom čase. Odhaduje, že v stredu (18. 8.) by už cintorín mohol byť sprístupnený pre verejnosť.

Kalamita v celom meste

V rámci mesta je poškodených viacero stromov. Vážna situácia je podľa neho aj v okolí nemocnice na Triede SNP. „Mám informácie, že sú zničené celé stromoradia. Riešime to postupne, v prvom rade sa snažíme zabezpečiť bezpečnosť a prejazdnosť úsekov,“ povedal.

Polámané stromy sú na viacerých miestach v mestskej časti Západ. „Hneď ráno začali pracovníci Správy mestskej zelene odstraňovať polámané stromy, ktorých bolo na Terase podľa kompetentných najviac v okolí Univerzitnej nemocnice L. Pasteura. Pracovníci menších obecných služieb a údržby mestskej časti sa zasa zamerali na očistenie areálu na Laboreckej a chodníkov, ktoré máme v správe, od napadaných konárov," uviedla mestská časť Západ na sociálnej sieti. Silný vietor poničil aj niekoľko balkónov na Luníku VIII. Hasiči kvôli polámaným a popadaným stromom a konárom zasahovali aj v mestskej časti Sever a v Šaci.

Kalamita bola aj na sídlisku Nad Jazerom, kde vietor polámal stromy na viacerých uliciach aj v rekreačnej lokalite Pláž Jazero. „Na odstraňovaní následkov intenzívne pracujeme spolu so Správou mestskej zelene. Žiadame obyvateľov o obozretnosť a trpezlivosť, nejaký čas potrvá, kým sa sídlisko vypratá," uviedla starostka Lenka Kovačevičová.

Udalosti na Slovensku

Výpadky elektriny

Východoslovenská distribučná (VSD) v dôsledku nočnej búrky a silného vetra zaznamenala výpadky elektriny takmer na 6 500 odberných miestach v Košickom aj Prešovskom kraji. Bez elektriny je zhruba ešte polovica z nich, a to v lokalitách Košice – Luník IX, v obci Olšovany a Budulove v Moldave nad Bodvou (okres Košice-okolie) aj obce Sirník, Brehov (okres Trebišov), Vechec (okres Vranov nad Topľou) a Veľké Revištia (okres Sobrance).

Pre TASR to uviedla hovorkyňa VSD Andrea Danihelová. Podľa jej slov došlo k 12 poruchám na napäťovej úrovni vysokého napätia. Dotknuté boli aj ďalšie lokality ako košická mestská časť Myslava, a obce Ďurkov, Ruskov, Turňa nad Bodvou (okres Košice-okolie), Čierna Lehota (okres Rožňava), Hatalov (okres Michalovce), Slovenské Nové Mesto (okres Trebišov), Choňkovce (okres Sobrance) a Nižný Hrušov (okres Vranov nad Topľou) a mestá Vranov na Topľou a Veľké Kapušany.

„Vďaka rýchlemu zásahu pohotovostných zložiek VSD v teréne v kombinácii s dispečerským riadením sa nám podarilo časť odberateľov zásobiť. Predpokladáme odstránenie príčiny poruchy a obnovenie distribúcie elektriny aj do posledných odberných miest v priebehu dnešného dňa,“ dodala.

Následky nočnej búrky nájdete v priloženej galérii.

Popadané stromy po silnej búrke v Košiciach
17
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM