Veronika Hunyadiová Správy

Košice podporujú Ukrajinu aj partnerský Užhorod. Ako im chce mesto pomôcť?

Primátor Košíc vyjadril podporu Ukrajine, ktorá je vo vojnovom konflikte s Ruskou federáciou. Vyzýva k podaniu pomocnej ruky.

Ilustračný obrázok k článku Košice podporujú Ukrajinu aj partnerský Užhorod. Ako im chce mesto pomôcť?
Zdroj: Mesto Košice , TASR/AP

Mesto Košice vyjadrilo podporu Ukrajine, ako aj partnerskému mestu Užhorod. Na sociálnej sieti to uviedol primátor Jaroslav Polaček s tým, že rezolútne odsudzujú konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a agresiu Ruska.

Vážna situácia

„Mesto Košice už pri vyeskalovaní tejto situácie a nepriaznivých predpovediach politických analytikov pred pár týždňami podniklo kroky a splnilo si, obrazne povedané, všetky domáce úlohy v predstihu,“ uviedol Polaček. Ako región na východe Slovenska a druhé najväčšie mesto na Slovensku si podľa jeho slov uvedomujú vážnosť a musia byť pripravení na každú situáciu.

„Nakoľko dnešná náhla ofenzíva prebehla nečakane a napadnuté bolo aj hlavné mesto Kyjev, nikto si netrúfa odhadnúť, v akom rozsahu a v akej sile sa bude tento konflikt v najbližších dňoch či týždňoch ďalej vyvíjať,“ dodal primátor. Polaček adresoval list s pozvaním ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽANO). Pre prevoz humanitárnej pomoci či vlnu utečencov, ktorí sa budú snažiť prejsť na Slovensko, sa podľa vlastných slov snaží spojiť s Ministerstvom vnútra (MV) SR.

Partnerské mesto

„Vojna za posledných vyše 70 rokov nikdy nebola tak blízko ako dnes. Mnohí máme na Ukrajine priateľov, známych či príbuzných. Je veľmi ťažké uveriť tomu, čo sa práve deje,“ uviedol Polaček.

Ukrajinské mesto Užhorod je partnerským mestom Košíc. Podľa primátora im pošlú list s vyjadrením podpory a ponukou pomoci. „Z tohto pohľadu je dôležité, aby sme sa aj my, Košičania, dokázali zomknúť, aby sme boli pripravení a ochotní podať pomocnú ruku tým, ktorí stratili všetky, pre nás zatiaľ stále samozrejmé, istoty,“ dodal.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM