Zuzana Vajayová Rôzne

Košice pripravujú pamätné dni k výročiu bitky pri Rozhanovciach

Bitka pri Rozhanovciach - najväčšia stredoveká bitka na území Slovenska - sa objaví na poštovej známke. Tá bude sprevádzať jubileum, ktoré si tento rok pripomínajú Košice - Európske hlavné mesto kultúry roku 2013.

Za jednu z rozhodujúcich historických udalostí označil bitku pri Rozhanovciach poslanec NR SR a košický primátor Richard Raši. „15. jún roku 1312 považujeme za deň, ktorý sa významne zapísal nielen do osudu Uhorska, ale významne pozitívne sa premietol aj do smerovania Košíc,“ povedal dnes v Bratislave na tlačovej besede Klubu FIJET SNN.

Ako ďalej uviedol, 700. výročie historickej udalosti si Košice pripomenú pamätnými dňami, ktoré sa začnú v piatok 15. júna. „V Rozhanovciach bude odhalený pamätník bitky, v priestoroch úradu sa otvorí trvalá muzeálna expozícia. Poobede sa na hlavnej ulici uskutoční pochod historických bojovníkov mestom,“ priblížil Raši s tým, že večerný program ponúkne návštevníkom rozhanovského amfiteátra svetovú premiéru hry Jonáša Záborského Bitka pri Rozhanovciach.

„Samotná rekonštrukcia tejto bitky bude na druhý deň 16. júna. O 11.00 hodine sa začne na historickom bojovom poli v blízkosti obce Beniakovce. Bude tam viac ako 300 bojovníkov z rozličných skupín historického šermu zo Slovenska, Maďarska aj Poľska,“ vysvetlili košický primátor.

Program pamätných dní k výročiu rozhanovskej bitky vyvrcholí inauguráciou poštovej známky, ktorú pri príležitosti 700. výročia bitky pri Rozhanovciach vydá Slovenská pošta. „Známka bola mimoriadne doplnená na žiadosť primátora do emisného plánu aj v súvislosti s pripravovanými podujatiami v Košiciach. Autorom výtvarného návrhu je profesor Kállay, známka vyjde v hárčekovej úprave,“ predstavila pripravovanú emisiu poštovej známky Jarmila Brichtová z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM