Michal Lendel Správy

Košice prišli o ďalšieho významného akademika: Navždy nás opustil Andrej Stančák

Vo veku nedožitých 90-tich rokov zomrel 9. marca 2014 dlhoročný pracovník Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach Andrej Stančák, ktorý patril k zakladateľskej generácii klinických psychológov na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Košice prišli o ďalšieho významného akademika: Navždy nás opustil Andrej Stančák
Zdroj: TASR

Ako nám prezradila hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová, jeho celoživotnou odbornou témou bolo miesto psychológie v medicíne, ku ktorej sa približoval v rovine výskumnej (oblasť psychosomatiky a psychofyziológie emócií) i rovine praktickej (oblasť možností psychodiagnos­tického odhaľovania psychopatologických zmien v oblasti psychiatrie).

„Intenzívne sa venoval problematike suicidálneho správania a možnostiam krízovej intervencie. Významná bola jeho práca v oblasti forenznej psychológie a psychologickej sexuológie,“ uviedla Oravcová.

Andrej Stančák bol dlhoročným pedagogickým pracovníkom Katedry psychiatrie Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a externe viedol výučbu klinickej psychológie na viacerých slovenských fakultách. Veľa publikoval, časopisecky aj knižne, a mnohé z jeho prác sú naďalej súčasťou teoretickej prípravy nových generácií klinických psychológov.

Poslednej rozlúčky s Doc. PhDr. Andrejom Stančákom, ktorá sa v stredu v košickom krematóriu, sa zúčastnila okrem jeho blízkych aj odborná obec a jeho žiaci.

Foto. ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM