Webnoviny - Rôzne

Košice prišli pre Schusterov úver o dva milióny eur

Exekútor stiahol z účtu mesta Košice vyše 2,1 milióna eur v prospech košickej firmy Dajal, ktorá sa snaží vymáhať pohľadávku po skrachovanej Devín banke. Informovala o tom stránka korzar.sme.sk.

(WEBNOVINY) – Ide o úver v hodnote 50-miliónov korún, ktorý si mesto zobralo ešte v roku 2009 pod vedením bývalého primátora Košíc a exprezidenta SR Rudolfa Schustera. Peniaze sa mali použiť na financovanie stavebných aktivít s tým, že celá suma bude splatená do roka.

„Na základe právoplatného exekučného príkazu boli mestu Košice odpísané prostriedky z účtu v banke,“ potvrdila pre Korzár hovorkyňa magistrátu Martina Viktorínová. V roku 2001 sa Devín banka dostala do konkurzu a vtedajší primátor mesta Košice Zdenko Trebuľa sa dohodol s konkurzným správcom o splatení dlžnej sumy, pričom išlo o sumu nižšiu o 17-miliónov korún.

Po zmene správcu konkurzu Devín banky si odpustených 17-miliónov korún začala nárokovať Košická spoločnosť Dajal. Tá však na súde napadla platnosť dohody medzi mestom a pôvodným konkurzným správcom o odpustení miliónov korún a súd minulý rok potvrdil neplatnosť tejto dohody. Suma sa odvtedy vyšplhala na takmer 2,1 milióna eur.

Exprimátor Košic Rudolf Schuster zabezpečil úver záložným právom na budovu historickej radnice, kina Slovan i bianco zmenkou mesta. Schuster sa k prípadu odmietol vyjadriť. Novinárom zložil telefón a následne už mobil nedvíhal.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM