Eva Mikulová Správy

Potkany sú premnožené. V meste sa koná celoplošná deratizácia

Celoplošnú deratizáciu na reguláciu živočíšnych škodcov na území Košíc nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach (RÚVZ) od pondelka.

Ilustračný obrázok k článku Potkany sú premnožené. V meste sa koná celoplošná deratizácia
Zdroj: TASR

RÚVZ nariadilo celoplošnú deratizíáciu, ktorá sa má vykonať do 30. novembra.

Deratizácia najmenej dvakrát ročne

„Jediným efektívnym spôsobom regulácie populácií škodlivých hlodavcov je pravidelná celoplošná deratizácia vykonávaná najmenej dvakrát ročne prípravkami určenými a schválenými na tento účel. Príslušný termín akcie sa stanovuje podľa znalostí o reprodukčnom cykle živočíšnych škodcov, a to v jarných a jesenných mesiacoch. Celoplošný a zároveň synchrónny výkon deratizácie má zabezpečiť čo najefektívnejšiu likvidáciu škodcov na čo najväčšom území,“ uvádza RÚVZ s tým, že zároveň má zabrániť ich migrácii z deratizačne ošetrených objektov a plôch do objektov takto neošetrených.

Magistrát na svojej webovej stránke pripomína, že mesto Košice bude zabezpečovať na svojom území deratizáciu zberných miest komunálneho odpadu a verejného priestranstva v ich najbližšom okolí.

Právnické osoby a fyzické osoby – podnikatelia majú vykonať deratizáciu v ich alebo nimi užívaných či spravovaných objektoch, a to prostredníctvom subjektov oprávnených na profesionálne vykonávanie regulácie živočíšnych škodcov.

Deratizáciu majú zabezpečiť aj fyzické osoby, a to v priestoroch rodinných domov, bytových domov a na pozemkoch, ktoré majú vo vlastníctve alebo v užívaní a v objektoch využívaných na chov hospodárskych zvierat.

Zrealizovať ju môžu prostredníctvom oprávnených subjektov alebo svojpomocne. Pokladničný blok o kúpe prípravku, ktorý bol na deratizáciu použitý, je podľa hygienikov potrebné uchovať po dobu troch mesiacov pre účely prípadnej kontroly.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM