Eva Mikulová Správy

Košice sa chcú uchádzať o titul Európske hlavné zelené mesto v roku 2023, FOTO

Toto ocenenie sa udeľuje mestu, ktoré sa najviac zaslúži o zlepšenie životných podmienok svojich obyvateľov a prichádza aj s vlastnými dlhodobými inovatívnymi riešeniami.

Ilustračný obrázok k článku Košice sa chcú uchádzať o titul Európske hlavné zelené mesto v roku 2023, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Prvým krokom pred podaním kandidatúry bolo úvodné predstavenie tejto myšlienky a časového postupu pred podaním záväznej prihlášky 50 zástupcom odbornej verejnosti, univerzít, ale aj významných zamestnávateľov v Košiciach.

Zmyslom súťaže je podporiť samosprávy a obyvateľov k lepšej starostlivosti o ekológiu

Predstavitelia vedenia mesta prezentovali na stretnutí, ktoré sa uskutočnilo uplynulý piatok v priestoroch košického magistrátu, aj ambicióznu Zelenú víziu mesta Košice do roku 2030.

„Je v nej viacero cieľov, pri splnení ktorých by sa naše mesto stalo lídrom v oblasti starostlivosti o životné prostredie, kvalite ovzdušia, nakladania s odpadmi, ochrany vodných zdrojov, znižovaním rôznych druhov emisií a podpore zelených riešení. V tejto súvislosti by sa aj myslenie a konanie obyvateľov mesta mohlo postupne čoraz viac presúvať k tomu, aby čo najviac smerovalo k zlepšeniu životného prostredia,“ informuje mesto na svojej stránke.

Predstavia projekty

Účastníci sa zhodli na tom, že v meste žije množstvo tvorivých a aktívnych ľudí, ktorí chcú žiť v zdravom životnom prostredí.

Primátora mesta Jaroslava Polačeka potešilo, že presadzovanie zelených riešení v prospech všetkých Košičanov a kandidatúra na Európskeho hlavné zelené mesto si na stretnutí získalo plnú podporu zúčastnených.

Podobu konkrétnych projektov, s ktorými sa chce mesto uchádzať o titul Európskeho hlavného zeleného mesta ako je napr. aj návrat vody do mesta alebo ďalšie, ešte podľa neho pripravia v najbližších mesiacoch pracovné skupiny odborníkov.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM