Eliška Šándorová Správy

Východné okresy Slovenska opäť zasiahla silná supercela. Ešte to nekončí!

V niektorých okresoch stredného a východného Slovenska sa môže v utorok večer i počas stredy (14. 8.) poriadne rozpršať.

Ilustračný obrázok k článku Východné okresy Slovenska opäť zasiahla silná supercela. Ešte to nekončí!
Zdroj: TASR

Ako píše na svojej oficiálnej webovej stránke iMeteo.sk, cez Východoslovenskú nížinu postúpila silná supercela, ktorá priniesla veľké krúpy. Tie dosahovali priemer až 3 – 4 cm.

Padali krúpy

Búrka postúpila nad Východoslovenskú nížinu zo susedného Maďarska a vykazovala jasné supercelárne črty, zasiahla okresy Trebišov, Michalovce a Sobrance a postúpila do susednej Ukrajiny.

Na radarovom zábere bol viditeľný aj hook echo. Hook echo je radarová črta v tare háku (angl. hook), ktorá svedčí o mezocyklóne v búrkovom oblaku. Mezocyklóna znamená, že základňa búrkového oblaku rotuje.

„Prítomnosť hook echa ešte neznamená, že sa vyskytne aj tornádo, nie každá mezocyklóna je ním sprevádzaná. Najčastejšie sa však tornáda vyskytujú práve pri tomto type búrok,“ píše iMeteo.sk.

Búrky budú pokračovať

V niektorých okresoch stredného a východného Slovenska sa môže v utorok večer i počas stredy (14. 8.) poriadne rozpršať. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy druhého stupňa pred dažďom pre niektoré okresy Žilinského, Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja.

Podľa meteorológov môže pri intenzívnych dažďoch, prípadne búrkach, napadnúť miestami 55 až 80 milimetrov zrážok. „Tento úhrn zrážok predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ uvádza SHMÚ.

S výdatnejším zrážkami však treba počítať aj ďalších okresoch Banskobystrického, Prešovského a Košického kraja, pre ktoré je od utorkového večera vyhlásená výstraha prvého stupňa pred búrkami. Spadnúť môže 20 až 40 milimetrov zrážok a vietor môže dosiahnuť v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Výstraha prvého stupňa pred dažďom je vyhlásená pre niektoré okresy Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja. Spadnúť môže 35 až 55 milimetrov zrážok. Všetky výstrahy platia predbežne od 20.00 h.

Lokálne búrky zamestnali koncom júla hasičov vo viacerých slovenských krajoch. Viac foto nájdete v galérii.

Ilustračné foto, TASR

Hasiči zasahujú v súvislosti s lokálnymi búrkami
7
Galéria
Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM