Správy

Košice sa nevládzu starať o cesty mimo mesta: Chcú ich odovzdať košickému kraju

Mesto Košice nemá dostatok peňazí na údržbu ciest v extraviláne mesta.

Ilustračný obrázok k článku Košice sa nevládzu starať o cesty mimo mesta: Chcú ich odovzdať košickému kraju
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Mesto Košice chce odovzdať cesty druhej a tretej triedy do majetku Košického samosprávneho kraja (KSK). Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na utorkovom pokračovaní rokovania odporučilo primátorovi Jaroslavovi Polačekovi, aby začal rokovať o procese ich postupného odovzdania.

Mesto tak chce urobiť z dôvodu logického usporiadania týchto ciest a účelného využitia finančných prostriedkov pri zabezpečovaní správy a údržby.

O ktoré cesty ide?

Primátor uviedol, že cieľom je, aby cesty nielen v Košiciach, ale aj z Košíc boli v čo najlepšom stave.

Dokopy ide o viac ako 40 kilometrov na 13 úsekoch ciest v extraviláne mesta, a to Pereš – odbočka Lorinčík, Čermeľ – Jahodná, Krásna – Slanecká, Bočiar – Veľká Ida, Šaca – Haniska, Šaca – Veľká Ida, Letisko – spojka, Barca – Valaliky, Košická Nová Ves – Zdoba, Šaca – Malá Ida, Kavečany – spojka, odbočka Ťahanovce – Hradová a Myslava – odbočka Baška.

V zlom stave

Podľa magistrátu sú využívané hlavne tranzitnou dopravu a dochádzajúcimi občanmi z okolia do Košíc za prácou. Tieto komunikácie vykazujú rozsiahle poškodenie, Polaček odhaduje investičný dlh na úrovni viac ako 15 miliónov eur.

V súvislosti s rozhodnutím MsZ sa mesto pustí do znaleckého ohodnotenia uvedených komunikácií. Primátor predpokladá, že ich hodnota bude vyššia ako investičný dlh. „Budeme hľadať kompromis s KSK, ako vyrokovať čo najpriaznivejšie podmienky na to, aby sme tieto cesty dali čo najskôr spoločne s KSK dokopy,“ uviedol.

Aktuality zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM