Veronika Hunyadiová Správy

Košice sa pustili do boja s reklamným smogom. Bilbordy nahradia stromy

Mesto začalo s odstraňovaním prvých nelegálnych reklamných plôch. Koľko ich je dohromady a ako dlho to potrvá?

Ilustračný obrázok k článku Košice sa pustili do boja s reklamným smogom. Bilbordy nahradia stromy
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Mesto Košice sa pustilo do odstraňovania vizuálneho smogu a nelegálnych reklamných nosičov. Nad Jazdiarňou na Popradskej ulici boli vo štvrtok (07.10.) z mestských pozemkov odstránené prvé dva nelegálne bilbordy. Ich majitelia totiž výzvu mesta na ich odstránenie nerešpektovali.

Stovky plôch

Podľa košického primátora Jaroslava Polačeka je zníženie množstva vizuálneho smogu vo verejnom priestoru dôležitou úlohou mesta. Samotnému odstraňovaniu predchádzala minuloročná pasportizácia bilbordov a ďalších reklamných zariadení.

Útvar hlavného architekta (ÚHA) zmapoval, že v Košiciach je takmer 3 000 reklamných plôch, ktorú sú na pozemkoch mesta alebo do nich čiastočne zasahujú. Mnohé z nich nemajú žiadne povolenia.

Stavebný úrad mesta vydal takmer 100 rozhodnutí na odstránenie nelegálnych reklamných plôch.

Radnica ich chce odstrániť najneskôr do jari budúceho roka. Podľa primátora vlastníci týchto bilbordov s mestom nekomunikujú a nereagovali na výzvy, aby reklamné plochy odstránili. V nasledujúcom roku chce mesto pokračovať v odstraňovaní ďalších nelegálne postavených bilbordov a reklamných plôch, ku ktorým medzitým získa rozhodnutia zo stavebného úradu.

Namiesto bilbordov stromčeky

„Prijali sme viacero opatrení na výrazné zníženie počtu reklamných stavieb v Košiciach. Nastavili sme také pravidlá, že reklamným spoločnostiam nevydávame nové povolenia a pri vypršaní platnosti tých pôvodných ich ani neobnovujeme. Aj napriek zložitej administratíve, ktorá tento proces sprevádza, je našim cieľom skrášliť ulice a verejný priestor v našom meste,“ uviedol Polaček.

Na mieste odstráneného bilbordu alebo reklamnej plochy, tam kde to bude možné s ohľadom na inžinierske siete, Správa mestskej zelene (SMsZ) vysadí jeden stromček alebo inú drevina. Podľa riaditeľky SMsZ Marty Popríkovej ich poskytnú mestu z vlastnej Okrasnej škôlky v Bernátovciach. Betónové plochy, na ktorých výsadba nebude možná, chce mesto zrevitalizovať.

„Som rád, že sa Košičania časom dočkajú krajších ulíc bez vizuálneho smogu. Rôzne reklamné plochy výrazne zohyzďujú ulice, často sú aj nevhodne lokalizované a svojou polohou ohrozujú aj bezpečnosť cestnej premávky, čo sa ukazuje ako veľký problém, keďže sú tým ohrození vodiči, cyklisti aj chodci. Zároveň tam, kde boli predtým nelegálne reklamné pútače, môžu vyrásť aj nové stromy,“ doplnil primátor.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM