Eva Mikulová Samospráva

Košice sú už oficiálne Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva 2019

V Kulturparku sa v utorok 15. januára konal slávnostný ceremoniál. Oficiálne sa ním začal rok, počas ktorého sa Košice stanú Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva 2019.

Ilustračný obrázok k článku Košice sú už oficiálne Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva 2019
6
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Metropola východu titul získala ako prvé mesto z krajín strednej a východnej Európy a ako šieste európske mesto v poradí.Tento titul udeľuje Európske dobrovoľnícke centrum od roku 2013, ktorý bol Európskym rokom občianstva. Odvtedy toto významné ocenenie získala v roku 2014 Barcelona, o rok neskôr Lisabon, v roku 2016 Londýn, nasledovalo írske Sligo a v roku 2018 dánsky Aarhus. Teraz túto pomyselnú európsku štafetu dobrovoľníctva prevzali Košičania.

Poďakovanie dobrovoľníkom

Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček na slávnostnom ceremoniáli privítal množstvo hostí, medzi ktorými nechýbali starostovia mestských častí, poslanci Mestského zastupiteľstva Košice, predstavitelia akademickej obce, zástupcovia krajských inštitúcií a neziskových organizácii, významne sa zapájajúcich do dobrovoľníckych aktivít, ako aj zástupcovia podnikateľského či IT sektora.

„Dovoľte mi v prvom rade poďakovať sa tisíckam dobrovoľníkov z nášho mesta, lebo je to predovšetkým ich zásluha, že sa Košice stali Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva. Prispeli a naďalej prispievajú k úspešnej organizácii mnohých podujatí, kultúrnych, športových a iných. Boli to napríklad podujatia v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry 2013, ktorým sa stali Košice ako vôbec prvé mesto na Slovensku. Ďalej to boli podujatia v rámci Európskeho mesta športu 2016, kedy bolo naše mesto vyhlásené za najlepšie európske mesto športu spomedzi devätnástich hodnotených európskych miest. Bez dobrovoľníkov sa nezaobíde ani príprava a zabezpečenie Medzinárodného Maratónu Mieru, ktorý je obdivovaný a uznávaný nielen v Košiciach, ale i vo svete, “ povedal primátor Jaroslav Polaček.

Košice čaká v tomto roku bohatá mozaika významných podujatí, na ktorých bude práca dobrovoľníkov vítaná a potrebná. Košice sa už teraz pripravujú na tohtoročné Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji IIHF 2019, v júni sa v Košiciach začnú majstrovstvá sveta mužov i žien v hokejbale. V rámci tradičných osláv Dňa mesta Košice si pripomenieme 650. výročie vzácnej chvíle, keď Košice ako prvé mesto v Európe získalo 7. mája 1369 erbovú listinu od kráľa Ľudovíta Veľkého. V tomto roku si pripomenieme aj 400. výročie smrti troch košických mučeníkov.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM