Správy

Košice získali od vlády 12-miliónovú pôžičku. Na čo ju mesto použije?

Mesto Košice získalo od vlády pôžičku. Má pomôčť dopravnému podniku aj ďalším projektom.

Ilustračný obrázok k článku Košice získali od vlády 12-miliónovú pôžičku. Na čo ju mesto použije?
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Mesto Košice prijalo bezúročnú návratnú finančnú pomoc od vlády SR vo výške takmer 12 miliónov eur.

Na svojom ostatnom (1. 7.) rokovaní to schválilo mestské zastupiteľstvo (MsZ). Z uvedenej sumy plánuje v tomto roku čerpať 8,72 milióna eur, zvyšok v ďalšom roku. Prvá splátka v sume viac ako 1,19 milióna eur má byť uhradená v roku 2024, posledná v roku 2033.

Zmena rozpočtu

Aj v súvislosti s uvedenou pôžičkou zastupiteľstvo odobrilo 4. zmenu programového rozpočtu. „V rámci dopravy ide najväčšia položka do Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) v sume takmer 3,7 milióna eur, kde sa zároveň snažíme uhradiť straty z minulých období, ktoré súvisia s pandemickými opatreniami,“ povedal primátor Jaroslav Polaček.

Ďalších 2,6 milióna eur má ísť na nákup pozemkov, na ktorých má vyrásť multifunkčná športová hala pre loptové hry. Peniaze majú ísť aj do opráv ciest a chodníkov, rekonštrukciu električkovej trate na Alejovej a obratisku na Važeckej, ktoré sú v katastrofál­nom stave.

Financie majú ísť aj do technickej infraštruktúry veterinárnej asanácie v útulku Haniske či opravu Hrajúcej fontány.

Viac správ z metropoly východu

Odklad splátok

Do zmeny rozpočtu zahrnuli aj odklad splátok istiny a predĺženie lehoty splatnosti v súvislosti s návratnou finančnou výpomocou z rezortu financií z roku 2014. Košice o to požiadali pre problémy súvisiace s pandémiou, vláda to odobrila v máji. Z celkovej sumy 20 miliónov mesto do konca minulého roka splatilo 6,8 milióna eur. Odkladom splátok o 24 mesiacov sa splátky z roku 2021 a 2022 posunú na roky 2023 a 2024, posledná splátka má byť v roku 2027. V tomto roku ide o odklad splátky vo výške 2,2 milióna eur.

V súvislosti s bezúročnou pôžičkou a odkladom splátok niektorí poslanci vyjadrili obavy, či mesto v nasledujúcich rokoch bude schopné splácať všetky doterajšie pôžičky vrátane tých nových, a či sa záväzky nepresunú na budúce vedenie mesta.

Foto: ilustračné

Aktuálne témy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM