Lukáš Zavacký Správy

Košická gynekologička vyšla s pravdou von: Toto je problém, ktorý trápi mnohé páry

Bábätko je pre rodiny skutočným potešením. No takmer podobné pocity zažívajú aj lekári, ktorí ich privádzajú na svet. Jednou z nich je doc. MUDr. Silvia Toporcerová, PhD. z centra asistovanej reprodukcie.

Ilustračný obrázok k článku Košická gynekologička vyšla s pravdou von: Toto je problém, ktorý trápi mnohé páry
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Pred 16 rokmi ukončila štúdium v odbore všeobecné lekárstvo na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach. Odvtedy sa stala uznávanou odborníčkou s kvalitnou praxou. V súčasnosti sa na svojom pôsobisku venuje dvojiciam, ktoré by si chceli založiť rodinu, no nedarí sa im. „Pri hľadaní rôznych príčin dbáme na imunológiu, genetiku, sexuológiu či psychológiu,“ uviedla, no zároveň prezradila viac v nasledujúcom rozhovore.

Ako ste sa dostali k svojej práce? Predsa, zväčša muži vykonávajú túto profesiu.

Ak máte na mysli asistovanú reprodukciu, tak najprv som pôsobila na klinike, ktorá ako ju ako prvá poskytovala. Tam som mohla k svojej aktuálnej práci nakuknúť.

Hlavnou motiváciou byť gynekologičkou bola možnosť pomáhať druhým?

Samozrejme. Celá medicína je o tom. Pri práci s párom je výsledok stále veľmi pozitívny. Je to obrovský rozdiel oproti iným odborom, kde sa doktori stretávajú s vážnymi ochoreniami. Tu je výsledkom nový človek – dieťatko. Je to veľmi naplňujúca práca. Nie je nič krajšie, ako pomôcť pri jeho zrode.

Stretávate sa aj s náročnými situáciami?

Štatistiky hovoria, že čísla problémovosti otehotnenia stále stúpajú.

Pribúda aj párov, ktoré hľadajú odbornú pomoc. Je to jednak vyššou informovanosťou u verejnosti, ale takisto aj neplodnosťou. Hlavne staršie kategórie sa s touto vecou boria, keďže šanca vekom stále klesá.

Vedeli by ste aj konkretizovať čísla?

Niekedy mal tieto starosti 1 z 15 dvojíc, dnes je ich 8, niektoré zdroje uvádzajú 6. Mladšie ženy o ňom môžu hovoriť, ak sa im nepodarí prísť do druhého stavu do 1 roka, po 35-ke už o polovicu skôr. No treba myslieť na to, že nikdy za neúspech nemožno viniť len jedného.

Ak by sme to mali preniesť na metropolu východu, ako je to konkrétne v Košiciach?

Regionálne sa to zatiaľ nemapuje. Tento rozsiahly problém sa však týka aj tohto mesta.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM