Aktualizované Lenka Fedorová Rôzne

Košická kapela Los Massakeros aj o afterparty Eltona Johna: Bola ako iné koncerty

Objavili sa na košických Imagináciách, ale aj na párty Eltona Johna. Košická kapela chce svojou hudbou zanechať v ľuďoch pozitívnu energiu.

Ilustračný obrázok k článku Košická kapela Los Massakeros aj o afterparty Eltona Johna: Bola ako iné koncerty
Zdroj: Los Massakeros

Košickú kapelu Los Massakeros tvorí partia mladých ľudí v zložení spev – Dominika Maščuchová, basgitara – Peter Frák, gitary – Peter Toth, Peter Tomko, dychy – Pavol Jeňo, bicie – Michal Lorinc a perkusie – František Beneš. Počas svojej hudobnej kariéry vystupovali aj po boku slávnych zahraničných hudobníkov.

Vaša hudba je zmesou rôznych štýlov. Predsa len, ku ktorému štýlu máte najbližšie a ako vznikol netradičný názov kapely?

Hudbu našej kapely, zdá sa, nie je možné definovať jednoznačne konkrétnym štýlom. Keďže všetci máme radi širokú žánrovú škálu a sme ovplyvnení viacerými hudobnými smermi, vidieť to na výslednej produkcii, v ktorej je latin, world, rock, pop, ale aj iné.

Názov kapely vznikol v jej úplných začiatkoch fungovania, keď ju tvorilo trio v zložení dvoch gitár a perkusií. Nie je nutné hľadať za ním žiaden zásadný odkaz. Domnievame sa, že jeho vyslovenie evokuje u ľudí pozitívnu energiu.

Ako dlho spolu fungujete na hudobnej scéne a ako hodnotíte svoje doterajšie pôsobenie?

Zloženie kapely sa tvorilo postupne už 7 rokov, kedy sa z pôvodného tria vytvoril dnešný 7 členný kolektív na hudbe lipnúcich ľudí v základnom zložení spev, gitary, basa, perkusie, bicie a trúbka. Hraní máme za sebou za tie roky veľké množstvo, čo možno hodnotiť dobre.

Pozitívne hodnotenie nášho pôsobenia však vyplýva najmä zo skutočnosti, že sa v kapele zišli úžasné a rôznorodé osobnosti, vzájomne sa rešpektujúci ľudia, ktorých jednak spája hudba, ale zároveň sa vzájomne sledujeme a podporujeme aj v radostiach a starostiach súkromného života.

Aká je vlastne história a začiatky kapely? Kto je tzv. lídrom kapely?

Začiatky kapely uvádzal do života Peťo Tóth (elektrická gitara), keď sa hrania točili najmä okolo klubov. Dodnes sa Peťo najviac stará o organizáciu skúšok alebo samotných vystúpení.Taká rola je pre akúkoľvek organizáciu potrebná.

Nie je to stále ľahká úloha, keďže každý z nás má nejaké zamestnanie a samozrejme súkromie, rodiny, čo vytvára aj príslušné časové obmedzenia.

Čo vás inšpiruje pri tvorbe piesní? Mohli by ste našim čitateľom predstaviť vašu tvorbu?

Našim cieľom je v poslucháčovi hraním zanechať úprimne pozitívu emóciu, pričom tento efekt by nemal byť dosiahnutý prvoplánovo, účelovo, ale udržiavaním pozornosti, zaujatím. Slovami pána Satinského by naša produkcia mala človeka „pinknúť“.

Pred dvoma rokmi sme v štúdiu Klaksón nahrali CD s piatimi vlastnými piesňami, tri v španielčine a dve v angličtine. Dnes máme pripravené piesne na album, ktorý už len stačí nahrať :) Pri živých hraniach dopĺňame zoznam aj o prebraté piesne.

V skladbách sa opierame o reálny život, ktorý je studňou inšpirácie. Z neho čerpáme silu, motívy a túžby. Ako povedal Frank Zappa ,,Jediné čo ma ženie vpred je chuť do života."

Je o vás známe, že ste vystupovali na afterparty Vanesy Mae či Eltona Johna. Ako si spomínate na tento zážitok?

Táto skúsenosť bola príjemným zážitkom a štartom v prvopočiatkoch éry Los Massakeros, no chceme uviesť, že akékoľvek vystúpenie má pre nás rovnaký význam bez nejakých rozdielov.

Vaša kapela sa objavila aj na tohtoročných Imagináciách. V čom je pre vás takéto vystúpenie iné od tradičných vystúpení na koncertoch?

V prvom rade tu šlo o multižánrové predstavenie, kedy množstvo umelcov a organizačný tým ťahali za jeden koniec. Vznikla fúzia obrazu, pohybu a zvuku v reálnom čase, čo si vyžaduje okamžitú reakciu a interakciu na podnety a impulzy.

Spolupráca s režisérom André Cruz a Insectrotopics bola perfektná a profesionálna. Krásne bolo tvoriť scénickú hudbu, ktorá mala za úlohu podporiť obsah deja o 4 živloch.

Kde vás môžu najbližšie fanúšikovia zažiť vystupovať?

Koncom augusta sme hrali v známom podniku Kohút a myslíme, že to dopadlo veľmi dobre. V jeseni hráme skôr firemné akcie, no určite sa objavíme v niektorých z klubov. Konkrétne termíny je možné získať z našej stránky na sociálnej sieti.

Los Massakeros Boca
1
Galéria
Kapela Loss Massakeros počas vystúpení
4
Galéria
Zdroj: Archív kapely Los Massakeros
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM