Lenka Fedorová Kultúra

Košická knižnica s originálnym nápadom: TOTO určite poteší každého čitateľa

Verejná knižnica Jána Bocatia prichádza s niekoľkými zmenami, ktoré potešia čitateľov. Ušetria im čas a prinesú väčší prehľad.

Ilustračný obrázok k článku Košická knižnica s originálnym nápadom: TOTO určite poteší každého čitateľa
Zdroj: TASR

Jednou z hlavných noviniek, s ktorou sa môžete stretnúť pri hľadaní kníh, je vyhľadávanie titulov, ktorých autori boli ocenení prestížnymi cenami.

Knižnica priniesla niekoľko noviniek, ktoré ulahodia nie jednému knihomoľovi.

„Na policiach v Centrálnej požičovni na Hviezdoslavovej 5 sú oranžovým pásom označené diela nositeľov Nobelovej ceny a žltým sú označené tituly, ktoré bodovali v medzinárodných a domácich literárnych súťažiach. Novinku sme zaviedli v Centrálnej požičovni, radi by sme ju postupne mali aj v pobočkách našej knižnice – na sídliskách Dargovských hrdinov, Terasa, Nad Jazerom, KVP, v Šaci a Barci,“ priblížila novinku Soňa Jakešová.

Jakešová ďalej dodáva, že čitatelia tam môžu nájsť 1000 „oranžových“ a 1500 „žltých“ titulov. Čitatelia to zatiaľ vnímajú ako veľmi pozitívnu zmenu. Po jej spustení začali častejšie siahať po ocenených tituloch a častejšie si ich aj požičiavajú.

„Aj vďaka podpore košických mestských častí, najmä tých, kde pôsobia naše pobočky, sme v uplynulom roku mohli do nákupu nových kníh investovať viac peňazí,“ pokračuje Jakešová a ďalej uvádza, že ďalšou novinkou, ktorá zvyšuje dostupnosť služieb a komfort čitateľov, je možnosť vrátiť knihy požičané z pracovísk Verejnej knižnice Jána Bocatia do biblioboxu.

„Umiestnený je na prvom poschodí OC Aupark na Námestí osloboditeľov 1. Čitatelia tak nie sú viazaní iba na otváracie hodiny knižnice. Pravidlá pri vracaní kníh prostredníctvom biblioboxu sú zverejnené na internetovej stránke VKJB,“ priblížila riaditeľka knižnice.

Pri zavádzaní zmien pomáhajú aj dobrovoľníci

Zaviesť takého zmeny si vyžaduje veľa času, a tak sa knižnica obrátila aj na pomoc dobrovoľníkov, tak ako tomu bolo aj po iné roky.

„V tomto roku v ešte väčšej miere využívame možnosť zamestnávať dobrovoľníkov, ktorí sú v evidencii košického úradu práce. Začali sme vlani a vďaka nim sme sa pustili do rozsiahlejšieho zveľaďovania fondu. Sedem dobrovoľníkov nám pomáhalo s výmenou označenia, obalov, ako aj pri označovaní ocenených kníh. Okrem tejto práce boli nápomocní aj pri zabezpečovaní podujatí,“ vysvetľuje Jakešová.

Knižnica pokračuje i v organizovaní burzy kníh, ktorá sa koná vždy v prvú stredu v mesiaci. Najbližšia sa koná dnes od 14.00 h do 18.00 h v centrálnej požičovni VKJB na Hviezdoslavovej 5. Knižnica má aktuálne vo svojom fonde vyše 290.000 kníh.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM