Michal Lendel Správy

Košická MHD čelí agresívnym cestujúcim i vandalom: Útoky na vozidlá aj zamestnancov!

Nedávne napadnutie revízorky v košickej MHD upozornilo na negatívny jav vo verejnej doprave. Agresivita a vandalizmus je súčasťou cestovania v prostriedkoch hromadnej dopravy a jeho obeťami sa môžu stať zamestnanci, cestujúci ,ale aj majetok podniku. Škody pritom nie sú zanedbateľné.

Ilustračný obrázok k článku Košická MHD čelí agresívnym cestujúcim i vandalom: Útoky na vozidlá aj zamestnancov!
Zdroj: TASR

Pred časom zaujal verejnosť prípad, keď 37-ročný Košičan podľa policajného obvinenia napadol revízorku. Tá vykonávala bežnú prepravnú kontrolu, až narazila na čierneho pasažiera, ktorý jej podľa polície spôsobil zranenia s dobou liečenia asi sedem dní.

Zranení zamestnanci…

Nejde však o jediný prípad rozruchu v mestskej hromadnej doprave v Košiciach. V tomto roku DPMK eviduje už 4 napadnutia svojich zamestnancov. Ako povedala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Michaela Karaffová, „išlo o pomliaždenie v oblasti chrbta, odreniny na predlaktí, pomliaždenie zápästia a ruky, opuch pravej ruky.“

Kvôli zamedzeniu násilného správania ľudí vo verejnej doprave organizuje DPMK pre svojich zamestnancov školenia, na ktorých sú poučení a upozornení na možné ohrozenie od niektorých osôb. „Absolvujú pravidelné školenia so zameraním na asertívne správanie, verbálnu a neverbálnu komunikáciu s cestujúcou verejnosťou,“ uviedla Karaffová.

V prípade ak sa násilnému incidentu už nedá predísť, má vodič povinnosť okamžite zavolať dispečing alebo políciu.

…Poškodené vozidlá

No častokrát je cieľom násilného správania sa vo verejnej doprave majetok podniku. Častému vyčíňaniu vandalov čelia sklenené výplne zastávok, ale aj vozový park, ktorým dopravný podnik disponuje. Nejde pritom o zanedbateľné čiastky, keďže ako nám uviedla Karaffová, „za rok je to len na autobusoch a trolejbusoch škoda cca 40 – 50 000 eur.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM