Správy

Košická nemocnica už nie je covidová! Spúšťa plánované operácie

Univerzitná nemocnice L. Pasteura na Rastislavovej sa vracia k bežnej prevádzke.

Ilustračný obrázok k článku Košická nemocnica už nie je covidová! Spúšťa plánované operácie
Zdroj: TASR/František Iván

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice spúšťa od júna plánované operácie, upravuje aj režim povinnej triáže pacientov. Informovala o tom jej hovorkyňa Monika Krišková.

Iba niekoľko pacientov

Epidemiologická situácia v nemocnici sa podľa hovorkyne mimoriadne zlepšila. Počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 sa v UNLP pohybuje od 20 do 25.

V prípade plánovanej hospitalizácie má pacient predložiť negatívny výsledok PCR testu na prítomnosť ochorenia COVID-19 nie starší ako 72 hodín. „O prípadnom vykonaní antigénového testu krátko pred alebo po prijatí pacienta na oddelenie rozhodne lekár. Žiadanku na PCR test vystavíme v UNLP na pracovisku, ktoré objednáva pacienta na operáciu,“ spresnila.

Návrat k normálu

Od začiatku mája sú obe pracoviská UNLP k dispozícii všetkým pacientom. „Nemocnica v súčasnosti funguje v bežnej ‚necovidovej‘ prevádzke, ktorú sme tu mali naposledy v lete minulého roka,“ doplnil výkonný riaditeľ nemocnice pre liečebno-preventívnu starostlivosť Martin Paulo.

Väčšina reprofilizovaných pracovísk, kliník, oddelení a ambulancií v areáli na Rastislavovej ulici, ktorá bola vyhradená pre pacientov s ochorením COVID-19, sa od mája vrátila k svojej pôvodnej činnosti. V akútnych prípadoch tiež opäť začali vykonávať operačné zákroky.

Koniec triáže

Vzhľadom na aktuálnu situáciu v súvislosti s výskytom nákazy novým koronavírusom od júna zrušia aj prevádzku povinného triediaceho centra pre pacientov, tzv. centrálnu triáž. Doposiaľ ju pacienti povinne absolvovali na pracovisku na Rastislavovej ulici, ako aj na Triede SNP.

„Od júna budú všetky medicínske pracoviská triediť pacientov podľa epidemiologickej anamnézy vo vlastnej réžii. Zároveň naďalej minimalizujeme počty pacientov v čakárňach, objednaných na ambulantné vyšetrenie,“ dodala Krišková.

Udalosti na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM