Šport

Košická Steel aréna bude hostiť svetový volejbal: Privítame Španielsko, Portoriko aj Čínu

Slovenskí volejbalisti sa vo svojom premiérovom ročníku v prestížnej Svetovej lige predstavia v košickej Steel Aréne. Turnaj sa uskutoční od 13. do 15. júna a zverenci talianskeho trénera Flavia Gulinelliho privítajú Španielsko, Portoriko a Čínu.

Ilustračný obrázok k článku Košická Steel aréna bude hostiť svetový volejbal: Privítame Španielsko, Portoriko aj Čínu
Zdroj: TASR

Organizáciu turnaja Svetovej ligy v košickej Steel Aréne schválila na svojom zasadnutí aj Správna rada SVF. So Steel Arénou už majú Slováci bohaté skúsenosti, keď tu v roku 2011 hrali záverečné dvojkolo v skupine Európskej ligy s Tureckom a potom aj Final Four tejto súťaže. Slováci vtedy pod vedením Emanuele Zaniniho Európsku ligu vyhrali, keď v pamätnom a dramatickom zápase zdolali Španielsko 3:2.

Veľké očakávania od košickej arény

„Veľmi radi sa vraciame na miesta, kde sme boli úspešní a košická Steel Aréna k nim patrí. V premiérovej sezóne v Svetovej lige sa chceme prezentovať čo najlepším spôsobom a Steel Aréna spĺňa všetky kritériá na to, aby sme v nej odohrali historicky prvé zápasy v tejto prestížnej súťaži. V Steel Aréne určite nájdeme kultúrne prostredie, s vedením arény, ako aj s mestom Košice máme veľmi dobré vzťahy a verím, že sa príde pozrieť čo najviac divákov, tak ako tomu bolo v rokoch 2011 a 2012,“ povedal pre oficiálnu stránku Slovenskej volejbalovej federácie prezident SVF Ľubor Halanda.

Na volejbalistov sa teší aj vedenie Steel Arény. „Je pre nás veľká pocta, že môžeme hostiť volejbalistov pri ich premiére v Svetovej lige. Som veľmi rád, že sa Slovenská volejbalová federácia takto rozhodla a vynasnažíme sa nadviazať na výbornú spoluprácu spred troch a dvoch rokov pri turnajoch Európskej ligy. Vďaka mestu máme zakúpenú drevenú palubovku, čo je uľahčenie aj pred federáciu. Na Svetovú ligu sa veľmi tešíme, do Košíc príde fantastický volejbal, Španieli, Čína a Portoriko predstavujú veľkú kvalitu a verím, že sa našim podarí postúpiť na Final Four,“ povedal generálny manažér Steel Arény Igor Havrila.

Niečo o turnaji…

Svetová liga bude mať v roku 2014 nový formát a celkovo sa v nej predstaví až 28 tímov, ktoré sú rozdelené do siedmich štvorčlenných skupín. Slováci sú zaradení do G-skupiny a stretnú sa s Portorikom, Čínou a Španielskom. Budú sa hrať dva turnaje, prvý sa uskutoční od 6. do 8. júna v Portoriku a druhý od 13. do 15. júna v košickej Steel Aréne. Víťaz skupiny a najlepší druhý z našej a z F-skupiny (Tunisko, Turecko, Kuba, Mexiko) postúpi na záverečný turnaj Final Four, ktorý sa od 27. do 29. júna uskutoční v Turecku. Víťaz Final Four bude mať možnosť v roku 2015 štartovať o „poschodie“ vyššie v skupinách C, D, alebo E.

Slovensko je spoločne s Belgickom, Tuniskom, Tureckom a Mexikom jedným z piatich nováčikov Svetovej ligy. „Na organizáciu turnaja Svetovej ligy sa pripravujeme od prvého momentu, ako sme sa dozvedeli, že v nej budeme hrať. V každom prípade ide zatiaľ o najnáročnejší projekt, aký sme v doterajšej histórii mali možnosť organizovať. Nároky Svetovej volejbalovej federácie po marketingovej aj mediálnej stránke sú veľmi vysoké. V spolupráci s mestom Košice pripravujeme viacero sprievodných akcií a verím že toto podujatie priláka do Steel Arény čo najväčší počet divákov,“ povedal viceprezident SVF Tomáš Singer.

Program turnaja v Steel Aréne:

piatok 13. júna:

17:30 SLOVENSKO – Portoriko

20:30 Čína – Španielsko

sobota 14. júna:

15:00 SLOVENSKO – Čína

18:00 Španielsko – Portoriko

nedeľa 15. júna:

15:00 SLOVENSKO – Španielsko

18:00 Portoriko – Čína

Zloženie Svetovej ligy 2014:

  • A-skupina: Brazília, Taliansko, Poľsko, Irán
  • B-skupina: Rusko, USA, Bulharsko, Srbsko
  • C-skupina: Belgicko, Kanada, Austrália, Fínsko
  • D-skupina: Argentína, Nemecko, Francúzsko, Japonsko
  • E-skupina: Holandsko, Kórea, Portugalsko, Česko
  • F-skupina: Tunisko, Turecko, Kuba, Mexiko
  • G-skupina: Portoriko, Čína, SLOVENSKO, Španielsko

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM