Veronika Ondo-Cholewová Správy

Košická univerzita má stredoeurópsky unikát: Nezvyčajný prístroj dokáže tráviť ako človek, FOTO

Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sa podarilo v rámci viac ako dvojmiliónovej rekonštrukcie Ústavu experimentálnej medicíny získať jedinečný prístroj, ktorý pomôže aj pri prevencii chorôb. Má to byť ich vlajková loď výskumu.

Ilustračný obrázok k článku Košická univerzita má stredoeurópsky unikát: Nezvyčajný prístroj dokáže tráviť ako človek, FOTO
Zdroj: TASR

Špičková technika

Vedecký výskum v košickom Ústave experimentálnej medicíny (ÚEM) skvalitní a zefektívni špičková prístrojová technika získaná prostredníctvom eurofondov. Na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ), v rámci ktorej ústav pôsobí, slávnostne otvorili jeho zrekonštruované priestory s novým vybavením. Náklady na tento účel dosiahli viac ako dva milióny eur. „Vybudovali sme komplexne zariadené laboratórium mikrobiológie, imunológie, molekulovej a bunkovej biológie, biochémie, morfológie a metaboliky. Touto výbavou sa stávame rovnocennými partnermi špičkovým pracoviskám v rámci Európskej únie,“ uviedol prednosta ÚEM Alojz Bomba.

Prevencia chorôb

Z novej prístrojovej techniky vyniká unikátny experimentálny model, ktorý simuluje tráviaci trakt človeka a jeho mikroflóru. „Umožňuje nám v laboratórnych podmienkach sledovať pochody, ktoré prebiehajú v tráviacom trakte, a vplyv rôznych probiotických mikroorganizmov na črevnú mikroflóru. Výrazne nám to zefektívňuje výskum,“ priblížil prednosta. Finančné prostriedky pre ústav pochádzali v rámci troch projektov štrukturálnych fondov EÚ – CEMIO, PROBIO a PROBIOTECH. Podľa Alojza Bombu sa tak završuje nová etapa ústavu, ktorá sa začala v roku 2006 s cieľom vybudovať modernú infraštruktúru. Hlavným cieľom je pritom budovanie špičkového výskumného pracoviska zameraného na cielenú moduláciu črevnej mikroflóry v prevencii a liečbe chronických chorôb, a zapojenie sa do medzinárodných konzorcií výskumných projektov, predovšetkým v rámci programu Horizont 2020.

Vlajková loď výskumu

Prodekan LF UPJŠ Jozef Firment označil ÚEM za vlajkovú loď fakulty pre výskum v oblasti tráviaceho traktu. „Za úlohu máme vychovávať budúcich lekárov, čiže študentov medicíny, ale aj ďalej vzdelávať a špecializovať lekárov pre rôzne disciplíny, takže aj v tejto oblasti je možné využívať poznatky a skúsenosti z Ústavu experimentálnej medicíny,“ priblížil prodekan.

Rektor UPJŠ Pavol Sovák vidí význam pracoviska predovšetkým v jeho zameraní na prevenciu srdcovo-cievnych a nádorových chorôb. „Pevne verím, že otvorenie zrekonštruovaného ústavu ešte viac prispeje ku kvalite výskumnej činnosti a prínosov pre prax,“ konštatoval.

Ústav experimentálnej medicíny LF UPJŠ získal špičkové prístroje
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM