Jakub Forgács Správy

Košická ZOO pritiahla vyše 200 000 ľudí: Lákala desiatkami mláďat aj zážitkovými programami

Tak to už hej. Úspešný rok z pohľadu návštevnosti má za sebou Zoologická záhrada Košice. Jej bránami prešlo vyše 207 000 návštevníkov. Na čo všetko sa mohli tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Košická ZOO pritiahla vyše 200 000 ľudí: Lákala desiatkami mláďat aj zážitkovými programami
Zdroj: TASR

Tohtoročnú hlavnú sezónu, najmä pre výkyvy počasia, považuje manažment zoo za náročnejšiu. „Búrky, ktoré sa v lete niekoľkokrát prehnali areálom, si vyžiadali viac práce zo strany technického i záhradníckeho oddelenia. Napriek tomu zoo druhý raz po sebe pokorila 200-tisícovú hranicu návštevnosti,“ uviedla Eva Malešová z košickej zoo.

Pribudlo vyše 100 mláďat

Z chovateľského hľadiska si najväčšiu pozornosť vyslúžil prvoodchov mláďaťa krokodíla čelnatého. Išlo o vôbec prvé rozmnoženie krokodílov v takmer 60-ročnej histórii zoologických záhrad na Slovensku. Celkovo v roku 2014 pribudlo v chovných zariadeniach vyše 100 mláďat. „Zoológov potešili prírastky v rodine makakov magotov, majny Rothschildovej, ťavy dvojhrbej, zebu zakrpateného, či tučniakov jednopásych. Mláďatá mohli návštevníci pozorovať aj v areáli antilop, kde prišli na svet pakôň modrý, nilgau pestrý, vodárky jeleňovité, aj vodárka červená. Tradične sa rozrástlo stádo muflónov, danielov, kamzíkov, a tiež kŕdle vodného vtáctva,“ priblížila Malešová.

Košická zoo rozšírila aj druhovú skladbu zvierat, v expozíciách pribudlo 20 nových druhov. Za zmienku stoja plameniaky, žeriavy sarusy, kengury červenokrké, lemury kata, priamorožce šabľorohé, ale aj papagáj lori trojfarebný, či vták turako bielolíci. Návštevníkov lákali v lete okrem iného zážitkové programy. Už tradične najväčší záujem bol o prímestský tábor, Noc v ZOO, ale aj o off-road jazdu, či Deň ošetrovateľom v ZOO.

Otvorená aj v zime

Zoologická záhrada v košických Kavečanoch je otvorená po celý rok, návštevníci môžu obdivovať väčšinu zvierat aj v zime. V tomto období je prázdny len výbeh areálu antilop, v chovateľskom zázemí je väčšina exotických vtákov. Obľúbené plameniaky však môžu záujemcovia obdivovať aj v zimnej expozícii. Dočasne bez obyvateľov je letný výbeh pre korytnačky.

V zimnom období je zoo otvorená do 16:00, počas Vianočnej ZOO, ktorá trvá do 7. januára 2015 výnimočne do 17:00. Zoologická záhrada Košice chová v súčasnosti okolo 1000 zvierat z 220 druhov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM