Správy

Košická župa spustila novinku: Na očkovanie sa môžu prihlasovať aj náhradníci

Záujemcovia sa môžu registrovať ako náhradníci na očkovanie do veľkokapacitných očkovacích centier v Košiciach, Michalovciach alebo Spišskej Novej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Košická župa spustila novinku: Na očkovanie sa môžu prihlasovať aj náhradníci
Zdroj: TASR/AP

Košický samosprávny kraj (KSK) spustil online registračný systém na prihlasovanie náhradníkov na očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

Prihlásiť sa môže každý nad 16 rokov, a to na webovej stránke www.ockovanieksk.sk. Informovala o tom v piatok hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Veľkokapacitné centrá

Záujemcovia sa môžu registrovať ako náhradníci na očkovanie do veľkokapacitných očkovacích centier v Košiciach, Michalovciach alebo Spišskej Novej Vsi.

Po vyplnení formulára im príde informácia o prijatí rezervácie.

Náhradníkom bude prideľovaný termín na očkovanie do vybraného veľkokapacitného centra, ktorý si zvolili pri rezervácii alebo do najbližšieho očkovacieho centra od bydliska, ktoré bude mať voľnú kapacitu.

Už aj pre jednotlivcov

V prípade, ak sa v danom očkovacom centre uvoľní kapacita, bude im doručená SMS s termínom na očkovanie.

„Náhradníkov sme doposiaľ očkovali v spolupráci s väčšími zamestnávateľmi v rámci firiem, kde pracujú ľudia z kritickej infraštruktúry alebo tých, ktorí spĺňali podmienky na očkovanie. Spolupracovali sme aj so všeobecnými lekármi a zdravotnými poisťovňami, ktoré nám nahlasovali zoznamy pacientov spĺňajúcich kritériá. Po novom rozširujeme možnosť prihlasovania sa na očkovanie aj pre jednotlivcov,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Registračný formulár obsahuje hlasového sprievodcu a možnosť stornovať rezerváciu.

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

V rámci registrácie na očkovanie zatiaľ nie je možnosť výberu vakcíny. KSK však priebežne zverejňuje harmonogram očkovania vo veľkokapacitných centrách s informáciou, akou vakcínou sa v daný deň očkuje.

Možnosť stornovania

V prípade, ak niekto nemá záujem o očkovanie konkrétnou vakcínou, prostredníctvom registračného systému môže svoju rezerváciu stornovať.

Rovnakú možnosť má aj v prípade, ak mu bol skôr pridelený termín na očkovanie z čakárne, ktorú spravuje Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Ponúkame aj ďalšie zaujímavosti zo Slovenska:

„Z doterajšieho očkovania vo veľkokapacitných očkovacích centrách vyplýva, že približne desať percent ľudí nepríde na stanovený termín na očkovanie. Tieto voľné kapacity preto vieme využiť práve na očkovanie náhradníkov, ktorí majú záujem o vakcínu. Zároveň budeme vedieť otvoriť očkovacie centrum aj vtedy, ak nebude v čakárni prihlásený maximálny počet ľudí, a teda budeme vedieť očkovať rýchlejšie a flexibilnejšie,“ konštatoval Trnka.

Ak príde menej ľudí

Registračný systém pre náhradníkov je doplnkom k čakárni, ktorú spravuje NCZI.

Každý, kto sa doň zaregistruje, môže byť zaočkovaný ako náhradník v prípade, ak sa v daný deň dostaví do očkovacieho centra nižší počet osôb nahlásených prostredníctvom štátneho systému. Pri určovaní poradia náhradníkov má prioritu vek.

A vo fotogalérii si pozrite aj ďalšiu novinku, ktorá vznikla v okolí Košíc.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Objektívom: Novinku v okolí Košic si cyklisti budú pochvaľovať
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM