Správy

Košická župa zrekonštruovala ďalšiu cestu v kraji, FOTO

Cestovanie z Gelnického okresu do Košíc bude pre vodičov o niečo pohodlnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Košická župa zrekonštruovala ďalšiu cestu v kraji, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Košický samosprávny kraj (KSK) ukončil rekonštrukciu cesty v smere na Veľký Folkmar v okrese Gelnica a priepustu v lokalite Gregorov prameň. Po novom prejdú vodiči touto komunikáciou bez obmedzení. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.

Dôvodom rekonštrukcie bol nevyhovujúci stav oporného múra aj samotného priepustu. Práce za viac než 340-tisíc eur trvali približne päť mesiacov. Podľa kraja sa začiatok prác predlžoval pre nesprávnu projektovú dokumentáciu aj odstúpenie zhotoviteľa, ktorý pôvodne vzišiel z verejnej súťaže.

Predseda KSK Rastislav Trnka verí, že sa vďaka obnove zlepšia dopravné podmienky vodičov smerujúcich z gelnického okresu do Košíc. „Kamenný oporný múr, ktorý sa tu nachádzal, nahradil železobetónový. Výsledkom rekonštrukčných prác je bezpečná cestná premávka na tomto frekventovanom cestnom ťahu,“ uviedol.

Koniec obmedzeniam

Práce sa realizovali v troch etapách, počas ktorých bola doprava odklonená do jedného jazdného pruhu. Starý priepust vybúrali, vybudovali jeho nové vtokové a výtokové čelo a zhotovili železobetónový rám založený na mikropilotách. Potrebné boli aj svahové úpravy a nový asfalt na úseku dlhom 125 metrov, spolu s osadením zvodidiel, zábradlia a bezpečnostných prvkov. Rekonštrukciu takmer za 343-tisíc eur financoval KSK zo svojho rozpočtu.

Terezková pripomenula, že vtoková časť priepustu bola zrekonštruovaná v roku 2014 a o štyri roky neskôr mal prejsť opravami oporný múr. Zhotoviteľ však od zmluvy odstúpil, a keďže sa stav celej stavby zhoršil, nebolo ju možné opraviť podľa pôvodnej projektovej dokumentácie. Z geologického prieskumu vyplynulo, že je potrebné komplexne opraviť celý priepust a stabilizovať stavbu.

„K poškodeniu priepustu došlo vplyvom zatekajúcej vody do trhlín medzi vozovkou a rímsou, čo spôsobilo vyplavenie spojiva z muriva,“ spresnila s tým, že pod zhoršenie stavu samotnej komunikácie sa podpísala aj dopravná zaťaženosť tohto frekventovaného úseku. Košická župa preto vlani vypracovala novú projektovú dokumentáciu a zrekonštruovala stavbu komplexne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM