Správy

Košické hniezdo záchrany pomohlo už 20 novorodencom. Kontrolujú ho dvakrát denne

Slovenskom pred pár dňami otriasol prípad úmrtia bábätka v bratislavskom hniezde záchrany. Zdravotníci tam v utorok (19. 4.) ráno našli nehybné telo novorodenca.

Ilustračný obrázok k článku Košické hniezdo záchrany pomohlo už 20 novorodencom. Kontrolujú ho dvakrát denne
Zdroj: UNLP

O tragickej udalosti sme informovali v článku TU. V hniezde záchrany, ktoré sa nachádza v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave údajne nefungovala signalizácia, ktorá by upozornila na to, že v inkubátore je dieťa. Polícia už v tomto prípade začala trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

Košice problémy neevidujú

Jedno z 20 hniezd záchrany na Slovensku sa nachádza aj v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP). Po medializovanom prípade z Bratislavy košická nemocnica informovala o tom, ako ich hniezdo záchrany funguje a ako prebieha jeho kontrola. Od svojho vzniku zachránilo už 20 novorodencov.

„Počas svojej existencie zachránilo naše Hniezdo záchrany už 20 novorodencov, 14 chlapcov a 6 dievčat. Uplynulý rok to boli až dve bábätká. Nikdy sme nezaznamenali žiadne problémy s jeho fungovaním,“ uviedla primárka Neonatologického oddelenia na Rastislavovej Iveta Kostelníková.

Hniezdo záchrany sa nachádza v areáli UNLP na Rastislavovej 43, na prízemí monobloku, kde sídli aj pôrodnica a Neonatologické oddelenie. V roku 2005 verejný inkubátor vybudovalo OZ Šanca pre nechcených. Matka doň môže uložiť novorodenca anonymne a beztrestne bez toho, aby niekto pátral po jej pôvode, či po pôvode dieťatka.

Pravidelná kontrola

Po umiestnení novorodenca do inkubátora sa v priestoroch neonatologického oddelenia dvakrát rozozvučí alarm. „Prvý krát signalizuje, že je hniezdo otvorené. Druhý alarm o tri minúty na to signalizuje, že je v inkubátore v hniezde umiestené dieťa, čo vie náš personál na oddelení na 4 poschodí okamžite skontrolovať aj na monitore PC, vďaka kamere umiestnenej nad inkubátorom,“ vysvetlila primárka.

Okrem toho zamestnanci neonatologického oddelenia dvakrát denne kontrolujú hniezdo aj osobne, pri nástupe na pracovnú smenu o 7.00 hod. a pri odchode približne o 19.00 hod. Bábätká, ktoré sa ocitnú v hniezde záchrany, sa tak v priebehu pár minút vždy ocitnú v bezpečí a poskytne sa im plnohodnotná lekárska pomoc.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM