Alexandra Kolínská Samospráva

Košické jazero plné siníc: Ľudia si nakúpili permanentky, kde sa môžu sťažovať?

Aj obyvatelia mestskej časti Nad Jazerom sú z tohto leta sklamaní. Mnohí si kúpili permanentky k jazeru, ale kúpať sa nemohli. Príčina je jednoduchá: sinice vo vode. Starostka mestskej časti problém stále rieši.

Ilustračný obrázok k článku Košické jazero plné siníc: Ľudia si nakúpili permanentky, kde sa môžu sťažovať?
Zdroj: Dnes24.sk

Sinice patria k najstarším organizmom na tejto planéte. Ich život v jednej fáze funguje podobne ako u rastlín. Rozmnožujú sa pri nedostatku kyslíka. Starostka Anna Jenčová uviedla, že jazero sa čistilo naposledy pred 15–20 rokmi. Na čistenie jazera bolo vtedy použitých viac ako 40 miliónov slovenských korún.

Príčiny množenia siníc

„Situácia na jazere nás neteší. Takýto masívny výskyt som nezažila za 10 rokov,“ uviedla starostka Jenčová. Podľa starostky je toto množstvo siníc zapríčinené rapídnymi a častými zmenami teplôt, aké za posledný rok zažívame. „Jednou z príčin je striedanie horúcich dní a následného dažďa,“ tvrdí starostka.

Čo s permanentkami?

Miestny úrad mestskej časti Nad Jazerom mal tento rok pre obyvateľov pripravené aj viaceré novinky ako napríklad plážovú knižnicu, nové lehátka či ďalšie volejbalové ihrisko. Ľudia jazero navštevovali menej, hoci okolie jazera bolo krásne upravené. „Keďže vo vode sa nedalo kúpať, zakúpené tohtoročné permanentky môžu ľudia vrátiť, alebo si ich môžu nechať s platnosťou na budúcu sezónu,“ povedala Jenčová.

Ďalšie kroky mesta

„Na vyčistení jazera a príčinách stále aktívne pracujeme, neustále sme v kontakte s odborníkmi. Momentálne sa snažíme problém riešiť v rámci finančných prostriedkov. Do jazera sme dali vrecia s jačmennou slamou, na oznámenie občana to však prišli riešiť hasiči a tak sme im museli vysvetľovať,“ hovorí starostka.

Mestská časť aj podala žiadosť na Eurofondy. Peniaze sa nám však neušli z dôvodu, že takýchto žiadostí bolo veľa. „Úprava vody elektrolýzou nám tento rok nepomohla. Existuju aj chemické prostriedky, sú však veľmi drahé, účinok dočasný a musíme však brať ohľad aj na ryby. Bahnité podložie v zátoke so stojacou vodou pri rodinných domoch zrejme vyčistené nebolo, takže tam vidíme najväčší zdroj tvorby siníc,“ dodáva starostka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM