Eva Mikulová Správy

Košické letisko ožilo. Prvý let z a do Prahy absolvovali pasažieri spoločnosťou Českých Aerolínii, FOTO

Ďalšou leteckou spoločnosťou, ktorá obnoví letovú prevádzku, bude Austrian Airlines, ktorá prevádzkuje linku z Viedne do Košíc. Prvý let je naplánovaný na 22.6.2020.

Ilustračný obrázok k článku Košické letisko ožilo. Prvý let z a do Prahy absolvovali pasažieri spoločnosťou Českých Aerolínii, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Pondelok 15. jún 2020 bol radostným dňom na košickom letisku, ktoré bolo od 13. marca v dôsledku opatrení prijatých na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19 zatvorené.

V Košiciach boli zrušené odlety a prílety všetkých leteckých spoločností (Austrian Airlines, České aerolínie, Eurowings, LOT Poľské aerolínie, Ryanair a Wizz Air).

Kontroly na letisku

Prvým lietadlom, ktoré pristálo v Košiciach po uvoľnení opatrení bol stroj typu ATR-72 Českých aerolínií na pravidelnom lete z Prahy. a do Košíc dopravil 31 cestujúcich. Následne do Prahy o 14:30 odletelo 17 cestujúcich z Košíc.

Cestujúci museli dodržať všetky bezpečnostné opatrenia ale netajili radosť, že už konečne sa opäť môže lietať.

„Sme veľmi radi, že na letisko Košice sa aspoň čiastočne vracia život. Po trojmesačnej pauze srdečne v Košiciach vítame České aerolínie na pravidelnej linke z Prahy, ktorá je v prevádzke už od roku 1924. Historicky prvá pravidelná linka na letisku Košice je tak aj prvou, ktorá sa vracia do Košíc po troch najhorších mesiacoch pre letecký priemysel v dejinách. Je pred nami ešte veľmi dlhá a náročná cesta k obnove letovej prevádzky na úroveň spred vypuknutia pandémie. So silnou podporou oboch našich akcionárov, v intenzívnej spolupráci s našimi stabilnými leteckými partnermi, akými sú aj České aerolínie, a s odhodlaním našich skúsených zamestnancov sme na túto cestu dobre pripravení,“ povedal výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice Michael Tmej.

Na tejto pravidelnej linke budú zatiaľ lietať 3-krát týždenne každý pondelok, stredu a piatok popoludní. Postupne bude frekvencia letov narastať a návrat na pôvodnú úroveň 13 letov za týždeň je očakávaný od 1.9.2020.

Aj chartrové lety

Ďalšou leteckou spoločnosťou, ktorá obnoví letovú prevádzku, bude Austrian Airlines, ktorá prevádzkuje linku z Viedne do Košíc. Prvý let je naplánovaný na 22.6.2020.

Lety z Košíc do Viedne sa budú prevádzkovať pravidelne 4-krát do týždňa, a to každý pondelok popoludní, štvrtok ráno a popoludní a v sobotu ráno.

Z Viedne do Košíc sa bude lietať v pondelok popoludní, v stredu večer, štvrtok popoludní a v piatok večer. Očakáva sa, že na jeseň 2020 bude frekvencia letov späť na pôvodných 13 letov ako to bolo pred ich obmedzením.

Obnovenie leteckých spojení leteckými spoločnosťami Eurowings, LOT Poľské aerolínie, Ryanair a Wizz Air závisí od rozhodnutia jednotlivých spoločností, ako aj rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR a vlády SR.

V súvislosti s letnou charterovou sezónou 2020 sa predpokladá, že na dovolenky z Košíc sa bude lietať do prímorských destinácií v Bulharsku, Grécku a na Cypre s leteckými spoločnosťami Smartwings a Bulgaria Air.

Možnosti letov do iných krajín závisia na rozhodnutí Ústredného krízového štábu SR a vlády SR.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM