Alexandra Kolínská Správy

Košické letisko v kurze: Tento rok odletelo už o polovicu viac ľudí ako vlani!

Košické letisko vybavilo v prvom polroku tohto roka 124 049 cestujúcich. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená rast o 49 percent, teda o 40 616 osôb.

Ilustračný obrázok k článku Košické letisko v kurze: Tento rok odletelo už o polovicu viac ľudí ako vlani!
Zdroj: Webnoviny.sk

Pravidelné letecké linky troch dopravcov z Košíc do Prahy, Viedne, Londýna a Bratislavy podľa letiska využilo v prvom polroku 103 495 pasažierov, čo je medziročne o 56 percent viac. Pred pár dňami sme vás informovali o stotisícej pasažierke z Košíc, ktorá využila možnosť lietadlového spojenia medzi Košicami a Londýnom.

Výsledky nadväzujú na pozitívne trendy

Počet cestujúcich v nepravidelnej charterovej preprave dosiahol 19 406 a vzrástol o 23 percent. Druhé najväčšie domáce letisko za polrok zároveň evidovalo 3334 pohybov lietadiel a ich počet oproti vlaňajšku sa tak zvýšil o osem percent.

Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva košického letiska Karl Dandler povedal, že prevádzkové výsledky za prvý polrok nadväzujú na pozitívny trend zo začiatku roka.

„Okrem pozitívneho vývoja prepravy na pravidelných linkách do Bratislavy, Londýna, Prahy a Viedne bola zo strany dovolenkárov z východného Slovenska vrelo prijatá aj ponuka našich charterových letov,“ uviedol. Letisko počas letnej sezóny vybavovalo charterové lety do sedemnástich prímorských destinácií v desiatich krajinách.

Do Londýna už z Košíc letelo 100-tisíc ľudí

České aerolínie (ČSA) prevádzkujú pravidelnú linku z Košíc priamo do Prahy a tiež lety s pristátím v Bratislave. Austrian Airlines spájajú Košice s Viedňou a nízkonákladové aerolínie Wizz Air s Londýnom. Pravidelnú linku do britskej metropoly za viac ako jeden rok jej prevádzky využilo stotisíc ľudí.

„Po uvedení pôvodne plánovaných dvoch frekvencií týždenne silný dopyt inšpiroval Wizz Air k pridávaniu ďalších letov až na úroveň desiatich letov týždenne, ktoré boli v ponuke počas leta. Pre nadchádzajúci zimný letový poriadok 2014/15 sú v predaji letenky na sedem týždenných letov,“ povedal Dandler.

Viceprimátorka Košíc a predsedníčka predstavenstva Košice Turizmus Renáta Lenártová tvrdí, že význam linky do Londýna je z pohľadu rozvoja príjazdového cestovného ruchu nesporný. „Prvé ovocie v podobe osemtisíc britských turistov sme už pozbierali a verím, že v ďalších rokoch prevádzkovania linky sa bude toto číslo iba zvyšovať,“ uviedla.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM