Eva Mikulová Správy

Košické nemocnice sa spájajú. Počet pacientov nad 65 rokov s COVID-19 stúpa

Chcú zriadiť horúcu linku medzi všetkými košickými nemocnicami, aby si vedeli navzájom rýchlo pomôcť.

Ilustračný obrázok k článku Košické nemocnice sa spájajú. Počet pacientov nad 65 rokov s COVID-19 stúpa
Zdroj: TASR/František Iván

Situácia v košickom kraji okolo ochorenia COVID-19 sa zhoršuje. Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach preto iniciovala stretnutie zástupcov všetkých košických nemocníc.

„Chceme, aby sme spolu dokázali poskytovať bezpečnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých pacientov z nášho mesta a kraja,“ uviedol generálny riaditeľ UNLP Košice Vladimír Grešš.

UNLP pre celý región

Na stretnutí, ktoré sa uskutočnilo na pôde UNLP Košice, sa diskutovalo o aktuálnej situácii v jednotlivých zariadeniach, ako aj o formách spolupráce. „UNLP Košice je koncovou nemocnicou pre celý región, chceme preto zabezpečiť plnohodnotnú zdravotnú starostlivosť pre pacientov nie len s ochorením COVID-19, ale aj pre ostatných. Preto chceme zriadiť horúcu linku medzi všetkými košickými nemocnicami, aby sme si vedeli navzájom pomáhať,“ hovorí V. Grešš.

V UNLP je dočasne na nevyhnutný čas zastavená plánovaná operatíva, všetci akútni pacienti dostanú adekvátnu zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu.

Na stretnutí sa zúčastnili zástupcovia Detskej fakultnej nemocnice, Východoslovenského onkologického ústavu, Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb, Nemocnice Agel Košice-Šaca, aj Nemocnice sv. Michala – pracoviska v Košiciach.

Zástupcovia nemocníc sa zhodli na potrebe nájsť karanténne miesto pre suspektných (podozrivých) zamestnancov nemocníc, kde by čakali na výsledky testov, izolovaní od svojich rodín.

Antigénové testy pomôžu

V UNLP využíva antigénové testy prioritne Klinika infektológie a cestovnej medicíny. Najneskôr začiatkom budúceho týždňa nemocnica očakáva zásobu niekoľko tisíc kusov týchto testov, pomáhajú rýchlo triediť pacientov.

Antigénové testy sa používajú na testovanie pacientov pri prijatí do nemocnice. „Sú určené na priamy dôkaz antigénu vírusu SARS COV 2, nie na testovanie protilátok. Robia sa výterom z nosohltanu za použitia osobných ochranných pracovných prostriedkov. Následne je výter daný do drobnej skúmavky, potom sa kvapne roztok na latexovú doštičku. Výsledok je známy do 15-tich minút,“ vysvetlil Pavol Jarčuška, prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP Košice a LF UPJŠ, ktorý je zároveň členom konzília epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov SR.

„Nemocnice očakávajú do konca týždňa dvojnásobný nárast pacientov nakazených koronavírusom, pričom rapídne rastie počet infikovaných nad 65 rokov,“ informoval zástupcov košických nemocníc prof. Jarčuška.

„Na kliniku často privezú aj pacientov z lokálnych nemocníc bez potrebnej indikácie, čo zdržiava pri práci s potvrdenými, či suspektnými pacientmi. Čaká nás, verím, zmena k lepšiemu, pretože vláda SR minulý týždeň obstarala 500-tisíc antigénových testov, mali by stačiť na mesiac,“ oznámil prof. Jarčuška.

„Najpresnejšie sú v období vysokej infekčnosti pacienta, čiže ich výhodou je, že odhalia pacientov, ktorí môžu preniesť infekciu. V našej nemocnici plánujeme na antigénové testovanie vytvoriť odberové tímy, do ktorých by sme zaradili aj študentov 5. a 6. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ, samozrejme pod dohľadom skúseného lekára.“ doplnil profesor Jarčuška.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM